donderdag 28 april 2011

RUST ROEST

Voor de quiltgroep De-uitdaging ( www.de-uitdaging.blogspot.com ) was het thema van dit kwartaal: Roest.
Ook ik had wel een keer een lapje om wat oud ijzer gewikkeld maar er verder niets mee gedaan.
Omdat het woord roest meerdere betekenissen heeft heb ik deze gecombineerd.
Volgens van Dale :
Roest:
1.rood-bruine bedekking die aan de oppervlakte van ijzer en staal die ontstaat door verbinding met zuurstof.
2.stok waarop de kippen slapen; gedeelte van een gebouw,een stal waar kippen hun slaapplaats hebben; nachtelijke verblijfplaats voor vliegend wild.

Dus ons kippenhok maar eens bekeken op waar roest zich zou kunnen voordoen. Met een door Paul zelfgebouwd houten nachthok met gazen ren was dat niet veel dus heb ik een plek bedacht.
De kippen slapen s'nachts op een stok die in een metalen ophanging zit.

Op de quilt zie je een plank witgeschilderd hout met een roestvlek onder de stokophanging.
De kip is net aan het wakker worden en heeft nog net niet haar kop naar voren gedraaid.


Omdat het een wit lapje was met de roestafdrukken heb ik in het ontwerp de stok aan een witgeschilderde plank bevestigd. De houtnerf is nog zichtbaar in het quiltwerk. Voor de poten heb ik de achterkant van een gemeleerde stof gebruikt. De zitstok heeft ook gequilte houtnerf.



Het gaas heb ik met rubbing met zilver oilpaintstick op een grijsblauwe stof over het echte gaas gemaakt en daar weer klimop blaadjes op geschilderd met textielverf en alles in de vormen van het gaas en de blaadjes doorgequilt. Er groeit geen klimop in het hok omdat de kipen dat opeten.



Dit zijn dan onze kippen. Vera (de witte ) en Iris de zwartgezoomde Wyandottes. Ik heb voor de kip op de quilt gekozen voor de zwartgezoomde veren omdat daarmee de houding van de kip het beste was uit te beelden.





Rust Roest

(In English: Idleness is the root of all evil, but direct translation of the title must be: you get stif by sleeping to long)

is the title of this quilt.


Made for the quiltgroup De-uitdaging ( www.de-uitdaging.blogspot.com ). This periode the theme was Rust. I had a white piece of textile wrapped around iron. I made this the wooden plank where the sleepingstick of the chickens rest on. The chicken is just awakening. The chickenwire is made by rubbing over real chickenwire with a paintstick on a greyblue piece of cotton. Hedera-leaves are painted on after that and all is quilted in the lines of the wire and leaves.






donderdag 21 april 2011

RAAM ZUIDERKERK (Hilversum)

Ruud Dirkse neemt afscheid als voorzitter van de Vereniging "Buurtgroep Behoud de Zuiderkerk".

Als cadeau voor zijn jaren lange inzet voor deze buurtgroep krijgt hij van de bestuursleden, actiemedewerkers en adviseurs deze quilt: "Raam van de Zuiderkerk" door mij gemaakt.

De Zuiderkerk is een 2oe jaren kerkgebouw in Hilversum, Neuweg 148. De gemeente Hilversum had sloop en nieuwbouw van ondergrondse supermarkt en parkeergarage en wat appartementen er boven in hun gedachten. Daar wordt al zo'n 15 jaar tegen geprotesteerd en zoals het er nu naar uitziet blijft de kerk staan als middelpunt van een door architect Dudok ontworpen stratenplan en woonwijk.



De Zuiderkerk heeft grote langwerpige glas in lood ramen met verschillende motieven.
Deze quilt van 1 meter bij 50 cm. heeft een van deze ramen als ontwerp.
Het is uitgevoerd met zelfgeverfde katoenen stoffen en een witte glanzende stof met zilveren bobbeltjesmotief ingeweven. Er is meer dan 18 meter biasband nodig geweest om het lood uit te beelden.





Detail bovenkant quilt:

Er zijn 3 verschillende raamontwerpen per raampartij. De buitenste hebben net als in deze quilt
een middenpunt met 3 lichtblauwe ruitvormen. Daarnaast zijn de ramen met 2 ruitvormen en het middelste raam heeft een punt met 1 ruitvorm.





Detail onderkant quilt;

De onderkanten van de ramen hebben allemaal het zelfde ontwerp.
De ramen zijn totaal zo'n 3 meter hoog. Die hoogte is teruggebracht in het quiltontwerp tot 1 tussenvak.







Detail bovenkant quilt, iets van opzij:

Als de zon schijnt zijn de ramen van binnenuit erg mooi van kleur daarom heb ik voor het rode rondje een velour stof gebruikt om de kleurintensie weer te geven.





The chairman of the organisation "Buurtgroep Behoud de Zuiderkerk" resigns and gets a quilt "Window of the Zuiderkerk" made by me as a farewellpresent from the boardmembers,campaigners and advisors. This committee has as interests to maintain the Zuiderkerk as the centre of the by architect Dudok designed street-plan and residential area.




The quiltdesign is from the 3 metre high leaded light window of the Zuiderkerk, Neuweg 148 Hilversum.


The quilt is 1 metre by 50cm.


Made with handdyed cotton and a white material with zilver bubbelmotives and more than 18 metres of biasband.