donderdag 18 oktober 2012

Water en Vuur

 
 
 
In de Galerie De Smederij in Sappermeer zal vanaf 3 november tot 15 december 2012 ( Uitnodiging komt later op het blog) mijn quilt "Water en Vuur"te zien zijn voor het thema Smederij van de quiltgroep De-Uitdaging.
Ik heb gekozen voor het smeden van een deurscharnier. Ik heb veel films met het smeden van zwaarden gezien maar ik wil geen wapentuig maken. Een verder veel gesmeed artikel is een scharnier voor een monumentale deur van kasteel of kerk.
Tijdens het smeden van de vorm wordt het warmgestookt in het vuur. Achter het aambeeld is een hoog opvlammend haardvuur van houtskool. De vuurvlammen zijn gemaakt met het textiele materiaal sinasappelen en uiennetjes om het glanzende van het vuur weer te geven.
 
 
 
Het gloeiend hete metaal dat er heel broos uitziet en hier daarom in geverfde wol is uitgebeeld wordt afgeblust in water.Dit geeft opstijgende stoom, hier in organza voor het transparante effect van stoom. Het water in de bak is van meerdere tinten geplooide organza.De golven die ontstaan door het onderdompelen zijn 3D.

 
 
De deur is van een jute-achtige stof met houtnerfpatroon doorgequild, één scharnier zit al op de deur.



Deze deur zag ik in een kasteel aan de Moezel in Duitsland afgelopen zomer. Ook waren we naar een Keltische nederzetting (replica op de originele plek) geweest daar in de buurt boven op een berg. Uiteraard was daar ook een smidse. Zo'n aambeeld staat maar met één grote spijker vast op een blok.
 
 
Jammer genoeg was de smid niet aan het werk omdat ze een Keltisch Festival aan het voorbereiden waren. Maar dat was op de dag dat we naar huis moesten.

 
 
 
Water en Vuur  ....Water and Fire   is my quilt for the theme Forge for the quiltgroup De- Uitdaging.
It will be on show from 3th of November to the 15th of december 2012 in the Galery De Smederij in Sappermeer. (Inventation follows on my blog later)
I choose to make a textile impression of making a doorhinge in a forge. I have seen a lot of swords made in forges in movies, but I don't want to make weapenry. The hot hinge in preperation is plunged in water that's makes steam. The hinge is made of wool in different red /yellow colors because of the friable substance. The steam is made of organza and the water of several tints of organza and is pleated around the hinge. The door is of kind of jute and is quilted in woodgrainpatron. Behind the anvil is the roaring fire made of the shining textile material: oranges-and unions nets.
The picture of the door is made in Germany last summer of a door of a castle at the Moeselregion as also the anvil at the Celtic forge on top of a hill of a original Celtic settlement.The blacksmith was not at work because of the Celtic Festival the next day. But we had to go home that day.


maandag 1 oktober 2012

Schikking der veren

 
 
Schikking der veren
 
Voor een Quiltwedstrijd met het thema de veer heb ik in mei 2008 deze quilt van 110 x 110 cm gemaakt. De quilt is in 2009 op de Algemene Quiltersgilde Tentoonstelling in Alkmaar te zien geweest en bij mijn expositie in de Zuiderkerk.
Ik laat de quilt hier nu zien omdat ik op een aantal blogs spannende resultaten van verven met verbandgaas zag. En op onze bijeenkomst van de Artquiltgroep De-Uitdaging afgelopen zaterdag zag ik de verbandverfresultaten van Corinne Zambeek. Erg mooi en verrassend hoe de verschillende gaassoorten verf opnemen. Hier kan weer hele mooie dingen mee gedaan worden.
 
In mijn quilt "Schikking der veren" heb ik verbandgaas gebruikt, Ik zocht een materiaal waar ik veren, en vooral donsveren  mee kon uitbeelden en dat ook enigzins 3D kon worden verwerkt. Dat vond ik in verbandgaas.
Verbandgaas: een textiel materiaal dat met een open weefsel toch stevig is en  dat uit te rafelen is en met behulp van een deels vast naaien en deels los de luchtigheid van veren kan uitbeelden.

 
Dit is een detail waarbij een veer naar beneden dwarrelt en een schaduw geeft op het strandzand.

 
De losse veer komt uit het donsgedeelte van de verenvacht. De vogel is zijn veren aan het schikken na een vlucht en staat in het zonnetje op het strand alles weer op orde te schikken.
De veren zijn beschilderde en 3D op de quilt genaaid nadat ze met transparante houtlijm als verharder waren ingesmeerd. Van uitgerafelt verbandgaas heb ik het donze middendeel van de schikkingsplek gemaakt.
 
 
Arrangement of the Feathers
 
In may 2008 I made this quilt 100 x 100 cm. for a the theme The Feather. It was on show in 2009 at the Dutch Quiltersgilde Exhibition.
I show it now because I saw some dying of first aid dressing materials on blogs. Last saterday I saw some dyed dressing material at our groupmeeting of the artquiltgroup De-Uitdaging and it looked great material to work with.
I choose this textile material then to make the down of the birdsfeathers because of its ability to use it 3D and to unravel it partly so it looks like down.