maandag 31 maart 2014

Quilt "VERWERING " op Tentoonstelling Miniatuurquilts van het Quiltersgilde

   

De quilt "Verwering" gemaakt voor het thema "Tand des tijds" van onze quiltgroep De-Uitdaging heb ik opgestuurd voor de Tentoonstelling Miniatuurquilts van het Quiltersgilde voor het thema "Grenzen".
Bij het Label: Verwering op dit blog is te lezen hoe de quilt gemaakt is. De door de tand des tijds verweerde muur was de grens tussen het Noordelijkste deel van het Romeinse Rijk en de Picten.

De tentoonstelling is te zien van 1 tot en met 4 april 2014
in de Synagoge Tilburg
WillemII straat 20
5038 BG Tilburg.

 
De Muur van Hadrianus in Noord Engeland is gebouwd vanaf 122 na Christus en is in gebruik geweest door de Romeinen tot zij rond 400 na Chr. uit Engeland weggingen. Het was bedoeld als noordelijke grens van het Romeinse Rijk om de Picten (voorlopers van de huidige Scots) buiten te houden. Maar de Muur was vooral een handelsdoorgang tussen noord en zuid.
Hier een detail van de textiele uitbeelding van de stenen waaruit de muur is opgebouwd.


Zo ziet de Muur er nu uit, niet meer de 3 meter hoge muur maar een muur deels weer gerestaureerd en voorzien van een wandelpad er langs. Meivakantie 2005 heb ik in 6 dagen de 120 km. langeafstandswandeling langs de Muur gelopen met mijn man en zoons. En afgelopen zomer heb ik met mijn man nog een dag langs de Muur gelopen want het landschap en de Romeinse cultuur blijft boeien.
 
Het grappige van die Romeinen is dat ze om de mile een Milecastle bouwden  met een poort naar het Noorden en Zuiden ongeacht de locatie. Hier zie je een poort naar het noorden en als je die door gaat stort je zo"n 100 m naar beneden want het is net op een rand van een heuvel. Maar die noorderpoort zit er gewoon, nu wel met een hekje.


Zo kun je dus uren lopen langs de Muur met voor je het uitzicht op de Muur.
 

zaterdag 1 maart 2014

WATERSTRAAL

Voor quiltgroep www.de-Uitdaging.blogspot.com  met dit keer het 30 bij 70cm staand formaat en thema Beweging heb ik  een waterstraal uit de kraan komend in textiel uitgebeeld. Op een achtergrond van een tegelwand van grijze stof stroomt het "water" uit de kraan in een gootsteen. Daarbij maakt water een draaiende beweging van bijna aparte waterstraaltjes die samenvallen in een plens die cirkelvormig naar buiten uitvloeit.

 
De achtergrond heeft gequilte voegen in verschillende tinten wit en creme en de kraantuit is van een kopergroene stof. De kraantuit en de waterstraal is 3D op de achtergrond geappliceerd.
De waterstraal is gemaakt van opgerolde stroken plastic (huishoud) folie. De rollen zijn door elkaar gevlochten. Het "water"onderaan is van een matte plasticfolie in cirkels geplooid vast gequild op de ondergrond

 
Ik ben altijd al gefascineerd van water, hoe het beweegt en hoe het zich vormt dus met dit thema was het weer ideaal om aan mijn waterpassie toe te geven. Voor het bestuderen  van hoe een waterstraal uit een tuit gaat heb ik verschillende foto's gemaakt en de foto's van het water uit de regenton waren de beste omdat de donkere achtergrond het beste resultaat gaf.

 
Nu nog eens uitzoeken hoe de digitale camera met tijdinstellen werkt om een mooie waterstraal met langere sluitertjd te fotograferen zodat het neer storten van water ook zo op de foto komt als ik vroeger had met de oude camera.