woensdag 29 oktober 2014

Quilt " Holbeinsteek" op OEQC 2014

 
Holbeinsteek / Holbeinstitch
 
quilt, 70 x 90 cm
Geinspireerd op het schilderij van Hans Holbein de Jongere van Koningin Jane Seymour 1536/37
 
 
Nu dan na de expositie van de quilts in Veldhoven de gehele quilt op het blog. In het vorige stukje liet ik al het schilderij zien waarop de quilt is geinspireerd en  staat de achtergrond informatie bij de quilt.

Tijdens de tentoonstellingsdagen hebben zo'n 4000 bezoekers de quilts bekeken en  er waren veel leuke reacties bij onze demonstratietafels. Niet iedereen was fan van de latex handschoenen maar na de uitleg dat elk draadje en borduursteek tot in detail werd geschilderd door Hans Holbein en dat daar door de borduursteek ook naar hem vernoemd werd maar dat de huid als gestuct egaal glad werd geschilderd vond men de materiaalkeuze te begrijpen. Veel bezoekers hadden wel eens van de Holbeinsteek gehoord maar wisten niet hoe de steek gemaakt werd. Daar had ik een voorbeeld van gemaakt op stramien als uitleg. Voor mijn quilt had ik een eigen steekpatroon ontworpen omdat door deze steek de manchet goed ruimtelijk blijft staan.
 
 
De quilts hangen in Veldhoven aan lange lijnen vanaf het 5 meter hoge plafond wat in het geval van deze quilt erg grappig overkomt. Al was Jane Seymour niet een van de onthoofde vrouwen van Hendrik de VIII,  hier hangt zij wel. ( Jane Seymour stierf in het kraambed nadat ze van de enige zoon van HVIII was bevallen) 


 
In het zelfde straatje hingen links van mij de quilt van Jans Koster en rechts die van Hannie de Beer. Zij zijn ook De-Uitdagingleden. 1 quilt verder hingen de quilts van Corinne Zambeek en Marjo van der Leeuw. ex leden van De- Uitdaging.
Omdat de quilts vrij in de ruimte hangen is de achterkant net zo belangrijk. Hier is ook goed te zien dat de quilt is opgebouwd uit losse stukken net zoals de manier van kleden uit die tijd was.
Het lijfje werd voor aan de achterkant gespeld als een corset uit twee delen, De rok bestond uit meerdere lagen over elkaar met de laatste middenvoor openvallend in omgekeerde V-vorm. Ook de bovenste mouwen werden met spelden aan het onderhemd gespeld en daarna met veel plooien op de elleboog gedragen..


De demonstratiezaal: Hier is Ria Varkenvisser de "Chathedral window" aan het uitleggen.
Het was erg leuk om zoveel bezoekers te laten zien wat je allemaal met textiel kunt doen.

 
Bij de ingang van het gebouw zat Joke Faber  met haar borduurwerk .
Wij hebben al jaren mail en blog contact en het was heel leuk om haar weer in het echt te zien en 4 dagen gezellig mee in het hotel te zitten.
 
Ineke Schotanus van de on-line quilt winkel Quiltkompas had ons vijven geinterviewd voor haar Nieuwsbrief en de Extra Editie en dit is te lezen op haar site.   www.quiltkompas.nl     Veel bezoekers vertelden ons dat ze de Nieuwsbrief hadden gelezen en de quilts direct hadden herkend op de expositie.
Op de site van het tijdschrift "HandwerkenZonderGrenzen staat sinds vandaag een stukje over de OEQC quiltcompetitie "Oude Meesters" waarin de quilts van onze demonstratie- 5 tal wordt genoemd met een fimpje van de OEQC.

 
 
 
 


dinsdag 21 oktober 2014

Demonstratie quilten en quilt op Open European Quilt Championship 2014 Veldhoven NL

 
Holbeinsteek / Holbeinstitch
detail quilt
70 x 90 cm, 4 / 2014
 
Voor de wedstrijd van de OEQC 2014, thema "Oude Meesters" heb ik een quilt gemaakt geïnspireerd op het schilderij van Koningin Jane Seymour van Hans Holbein de Jongere.  (1497-1543)
Hans Holbein was hofschilder aan het hof van de Engelse Koning Hendrik de VIII en heeft vele vrouwen van deze koning geschilderd. Jane Seymour was de 3e vrouw van Hendrik VIII en het schilderij is van 1536 /37. 
Hans Holbein schilderde de borduursteken, kant en texture van kleding zo precies en verfijnd dat de borduursteek "Zwartwerk"de naam Holbeinsteek kreeg . Dit was niet alleen zo in Engeland maar wereldwijd is deze vorm van borduurwerk bekend onder de naam Holbeinsteek. Een borduurmethode waarbij voor en achterkant het zelfde zijn en de borduurtechniek dus ideaal is voor het borduren op kragen en manchetten.
 

 
De quilt, 70 x 90 cm, geeft een detail weer van het schilderij, dat zelf maar 26,3 x 18,6 cm is, in meer dan ware (mens) grootte met de nadruk op de manchetten en met borduurwerk versierde mouwen.
Al het textiel werd door Holbein tot in de kleinste details draadje voor draadje geschilderd terwijl de huid van handen en gezicht  heel vlak bijna stuc geplamuurd werden weergegeven. 



 
Koningin Jane Seymour
Hans Holbein de Jongere 
1536 /37
26,3 x 18,6 cm
Mauritshuis, Den Haag NL

 
Ik ben altijd al geinterresseerd geweest in de Engelse  Tudor periode. Veel kastelen bezocht waar de Tudors woonden en schilderijen bekeken van deze stijlperiode. En natuurlijk de kleding uit die tijd bestudeerd. Voor mijn Lerarenopleiding Textiele werkvormen moest ik in 1978 een pop, 60 cm hoog, maken met historisch kostuum. Dat werd Jane Seymours n.a.v. het schilderij in het Mauritshuis en de tv serie Hendrik de VIII. \Ik vond het zo'n leuke opdracht dat ik Hendrik er ook nog bij heb gemaakt. De poppen zijn met een aantal anderen  in de Bijenkorf etalage tentoongesteld. Sinds die tijd staan ze bij ons op de schoorsteenmantel. 
 
Op de OEQC 2014 sta ik samen met Ria, Corinne, Hilde en Yvonne in een demonstratiestand tussen de grote zalen en het restaurant. Wij laten verschillende stijlen van quilten zien.
Hiervoor heb ik verschillende kleine lappen in verschillende verfmethodes geschilderd.
Hieronder zie je de lapjes opgevouwen in een pindakaaspot en dan met verschillende kleuren procion bedruppelen methode. 
 



 
Door te verven met dezelfde tinten rood  maar op verschillende materialen zijn de stoffen voor de quilt hieronder ontstaan. Bij het volgende voorbeeld zijn restjes stof geverfd en daarna tot een 3D vorm gemaakt.
 

 
In de nieuwste Nieuwsbrief van QuiltKompas van Ineke Schotanus staat een stukje over ons en onze stand. www.quiltkompas.nl  Vanaf donderdag, als de OEQC 2014 is geopend,  staan er ook interviews met ons en de quilts van de wedstrijd van ons op de site van QuiltKompas.


maandag 13 oktober 2014

Kipverhuizing

 
Wij verhuizen, dus de kip ook. Ze is nu alleen over en dat maakte het verhuizen wel gemakkelijk maar we gaan weer op zoek naar gezelschap voor haar. 

 
Paul had het hok ooit zelf gebouwd en nu dus gedemonteerd terwijl de kip toekeek.
Ook het roodborstje kwam nog even afscheid nemen.

 
 
Het nieuwe hok stond al deels klaar zodat de nachthokaanbouw er zo tegenaan kon worden geplaatst

 
Vera, de kip, voelt zich ook kiplekker in haar nieuwe locatie. Ze wandelt nu zelfs via de bijkeuken de keuken in op zondagochtend.