donderdag 26 november 2015

Quilts bij Van der Lee, Hilversum


De sneeuw weegt licht
als ik bedenk
het is mijn sneeuw op mijn hoed
Quilt, 63 x 116 cm , 2008
n.a.v. Haiku van Kikaku, Japan , 17e eeuw

De quilt "Sneeuw weegt licht......" hangt nu bij de stoffenzaak "van der Lee" Stationstraat, Hilversum.

Ik heb deze quilt gemaakt voor de oproep van het Quiltersgilde om een quilt te maken n.a.v. een gedicht. Het gedicht zoals vermeld in de titel staat ook in de diagonale strepen op het luchtdeel van de quilt.
Vorig jaar heeft de quilt op mijn expositie op de "Handwerk en Quiltdagen"in Nieuwegein gehangen.
Deze beurs is er dit jaar  vanaf vandaag t/m 28 november  in de Beursfabriek Nieuwegein. Ik ga er deze keer als bezoeker rondkijken naar al het moois wat er is te zien.



Ook de quilt  "4 Elementen" is te zien bij "van der Lee" 
Deze quilt heb ik gemaakt voor de wedstrijd van het "The festival of quilts, Birmingham , GB in 2007.
Het is de 1e quilt die ik maakte op een quiltnaaimachine.
Het thema was 4 elementen en ik heb hiervoor een vierkant gekozen waarin een cirkel zit. De cirkel  is weer onderverdeeld vanaf linksboven 2 driehoeken  Aarde en Vuur. daarnaast een
vierkant met Lucht en daaronder een rechthoek met Water. Aarde is een berg waar Vuur in de vorm van een lavastroom naar beneden stroomt. De Lucht in het vierkant is uitgebeeld door wolken van organza. Daar waar de lava in het Water komt ontstaan rimpels in het water en golft het water naar de rand van de cirkel.


Vier Elemeten
Vierkant, Cirkel, Driehoek, Rechthoek
Aarde, Vuur, Lucht , Water

quilt 113 x 111 cm, 2007



donderdag 5 november 2015

The Irish, Celtic dance op de OEQC 2015 in Maastricht


The Irish,  Celtic Dance
quilt, 120cm doorsnede

Nu dan de hele quilt "The Irish , Celtic Dance" zoals deze hing op de Open European Quilt Championship  2015 in Maastricht. De quilt deed mee in de thema wedstrijd: het volk.
Overal waar de Ieren naar toe emigreerden ze namen altijd hun dansvorm mee en zijn nu wereld beroemd met hun " Irish dancing"
Ik heb de inspiratie voor deze quilt opgedaan door het kijken naar een DVD van de Ierse dansgroep  "Riverdance" . Hierin komt een fragment voor waarbij de dansparen van bovenaf worden gefilmd. De 9 dansparen  dansten zo snel dat de rokken van de dames als een cirkel uitwaaiden en de dansparen daardoor van bovenaf gezien als cirkels  over de dansvloer vlogen. Het podium werd daarbij verlicht met cirkelvormige Keltische motieven.
De rokken op de quilt zijn van zelfgeverfde katoen waarbij ik de lap net uit het midden heb afgebonden zodat het afbindpatroon het mooist uitkomt. De rokken zijn eerst als drielaagsquilt door gestikt en daarbij zijn de lichamen van de man en de vrouw gesjabloneerd. Het haar van de vrouw heeft een gequilt vlechtje.
Daarna zijn de dansparen op de ondergrondquilt genaaid en doorgequilt. Onder de rok is aan de rugzijde van de dame wat ruimte gelaten voor meerdere laagjes tule alsof de rok daar wat om hoog gaat en er een randje petticoat is te zien. Tussen de dansfiguren is met metallic-organza en en spiralenquiltwerk het belichtingspatroon te zien. Met grijze tule is de schaduwwerking van de dansparen op de vloer uitgebeeld.
Het middelste danspaar is een uitvergroting van de 8 dansparen die om het middelste stel heen dansen.



Aan de achterkant die zo goed te zien was op deze tentoonstelling kun je het quiltwerk zien. Onder de dansparen heb ik een lijnenpatroon gequilt zodat de quilt geheel overal evenveel is gequilt. Dit is nodig om de quilt goed recht te krijgen zeker als deze vrij komt te hangen op een expositie. Omdat ik voor een cirkelvorm als quilt heb gekozen omdat dat het beste past bij het ontwerp en de vaart van de dansers versterkt was een 2e tunnel nodig. Halverwege zit een tunnel met een plastic electrapijp uit 2 stukken die met een verbinding stuk als een tentstok in elkaar past.  Licht en demontabel want 120 cm is lastig te versturen maar dat was niet nodig want Yvonne P zo aardig was om hem voor mij mee te nemen in haar auto.
In het juryrapport schreef Jette Clover "I can almost hear the music and see the dancing" en beloonde het met 3 x een acht. 
Het was weer een heel interessante OEQC op een nieuwe locatie met daglicht in de grote hal en veel leuke winkels en verfdemonstratie op de drie etages daarom heen.




dinsdag 3 november 2015

3 november 1975



Vandaag is het 40 jaar geleden dat we met de examenklas op werkweek gingen.
Wij 3 vriendinnen stapte in de bus en er was plek voor en achter 2 jongens. 1 daarvan zat in de groep bij ons met veel vakken en de andere was zijn vriend. Op weg naar Egmond aan de hoef waar de jeugdherberg was voor die week deden we Hoorn en Medeblik aan. Paul en ik raakten aan de praat en zijn nog altijd niet uitgepraat. 40 jaar klikt zo enorm lang en is het ook maar het zijn enorm leuke jaren en ze gaan zo snel van zelf door naar hopelijk nog veel meer.
In 2013 heb ik deze quilt "3 november 1975, De Ontmoeting"gemaakt voor het thema: Ontmoeting voor de www.de-uitdaging.blogspot.com  omdat dit de belangrijkste ontmoeting in mijn leven was.
Voor meer over de quilt zie label:De ontmoeting.