donderdag 23 juni 2016

The Gherkin, 30 St Mary Axe quilt


The Gherkin, (De Augurk )
30 St Mary Axe
Quilt, 40 x 60 cm, 2016

Voor de De-Uitdaging met thema "Moderne Architectuur" heb ik deze quilt "The Gherkin" gemaakt.
Omdat ik geen architect ben heb ik voor dit thema gebruik moeten maken van andermans ontwerp. Daarbij heb ik gekozen voor het gebouw wat al jaren steeds oppopt als ik in London ben of London op tv zie. 
 the Gherkin zoals het al snel als bijnaam kreeg, een 180 m hoog gebouw op 30 St Mary Axe is ontworpen door Norman Foster en 28-4-2004 in gebruik genomen. Het heeft als buitenmantel rechte platen glas in staal. Toch heeft het een ronde kegel vorm. Alleen helemaal boven in is er gebogen glas gebruikt. Het is nu het 5 na hoogste gebouw van London.


Elke keer dat ik in London ben maak ik foto's van dit gebouw. Vanaf de overkant van de Thames, bij het burgemeesterskantoor, Vanaf de Towerbridge, Londonbridge. Ik had dus ruime keuze aan eigen foto's.
De foto's heb ik op wit katoen geprint en tot kleine quilts met de hand gequilt.  Ik heb de fotodelen met verschillende tinten DMC geborduurd /gequilt met een schaduwlijnen patroon om de Gherkin.



Dit keer staat de titel ook op de quilt om aan te geven dat het gebouw is van de architect en de foto's door mijzelf zijn gemaakt.

De middelste afbeeldingen zijn foto's van af Greenwich (onder) en vanaf net naast het Liverpoolstreetstation. We moesten wachten op de trein naar Harwich voor de boot naar huis. En wat doe je dan, loop een beetje rond met m'n camera.en daar was" hij" weer.
Deze foto's heb ik met transfervellen op lichtblauwe stof gestreken.
Deze stof is ook de ondergrond voor de gehele quilt. Deze transferfoto's zijn daarna weer doorgequilt
Omdat de Gherkin steeds oppopt tussen gebouwen en van uit veel hoeken te zien is poppen er ook nog 3 organza Gherkins op tussen de gequilte foto's.
Van meerdere lagen en meerdere tinten blauwe organza heb ik het patroon van de Gherkin doorgestikt en deels lagen weggehaald. Daarna zijn ze weer op de grote lap doorgestikt.



 Deze foto's staan als quiltjes links en rechts boven op de quilt.


Omdat ik het een intrigerend gebouw vind dus nogmaals " Daar is "hij" weer"


maandag 20 juni 2016

"Een Vlucht Patrijzen" op Quiltfestival Noord Groningen 2016



Een Vlucht Patrijzen
100 x 120 cm, 2016

Voor de quilt wedstrijd van het Quiltfestival Noord Groningen met het thema Vlucht heb ik deze quilt gemaakt. De basis zijn 2 zelf geverfde lappen, 1 voor het gras en de verte van het duinlandschap en 1 voor de bewolkte lucht.
Hierop heb ik intensief gras en halm sprieten gequilt en het landschap in de verte gemaakt d.m.v. quiltlijnen.
De patrijzen heb ik op ongebleekt katoen geschilderd met textielverf en inkt en op het gras geapliceerd. Daarna zijn zij ook machinaal en hand gequilt en voorzien van gras en halm sprieten over de vogels heen. 

Hier zie je de foto's die ik heb gemaakt op Texel. We waren er kamperen met vrienden en op weg naar de Vuurtoren. Zomaar ineens tussen het gras waren 4 patrijzen die uiteraard van mij schrokken. Gelukkig had ik de telelens nog paraat en kon heel snel 3 foto's van ze maken.
Mooier kon het niet zijn " een vlucht patrijzen" op de vlucht voor mij. Anders had ik ze vast niet gezien tussen het helmgras.


Hieronder de verbeelding van de patrijs in textiel. Elke veer is geschilderd en daarna machinaal gequilt en daarna de details van de opwapperende veren met de hand geborduurd.


Zo hing de quilt op het Quiltfestival Noord Groningen in Kantens in het Dorpshuis. Hij was net als de 52 andere quilts geselecteerd voor de tentoonstelling van de wedstrijdquilts.
Het was mooi om te zien hoe zovele quiltsters en quilters het thema Vlucht hadden verwoord in textiel.
De Vlucht Patrijzen kreeg uitmuntend voor quiltwerk en verder alle goed voor de vele aspecten waarop de jury de quilts beoordeelde.
Een reactie van mijn kant : Volgens van Dale bij Vlucht staat een groep vogels b.v. meeuwen of partrijzen is een vlucht. Vandaar de patrijzen op de quilt en de titel . Ik kon kiezen voor de titel vluchtende patrijzen of een vlucht patrijzen waarbij ik het laatste het beste vond passen bij het thema.

Het was een heel geslaagd Quiltfestival en over 2 jaar ga ik weer met tentje 3 dagen genieten van

een groep koeien in de wei is een kudde
een groep vogels bij elkaar is een vlucht
een groep dames met naald en draad en lapjes is een bee
een groep quilts bij elkaar is een tentoonstelling
een groep textieltentoonstellingen is een festival 
en er gaat niets boven het Quiltfestival Noord Groningen



woensdag 15 juni 2016

Impressie van Quiltfestival Noord Groningen


Afgelopen vrijdag begon het Quiltfestival Noord Groningen. Al vroeg vertrokken om 200 km noordelijk van alle tentoonstellingen te gaan genieten. En niet alleen de quilts en 3d textiele werken waren de reis zeker waard maar bij de 1e kerk bij Breede kwam ik al bekenden tegen. En ook nog onbekenden, maakte niet uit iedereen sprak met elkaar, deelde info en zag je genieten.
Dit is een "kleding"quilt van Wille Groenewold.
S 'Middags was de prijsuitreiking van de wedstrijd met thema Vlucht. Hier al vast een foto van hoe mijn quilt "Een Vlucht Patrijzen" hing op de tentoonstelling. In het volgende blogstukje zal ik er uitgebreid over vertellen. Hier zijn de quilt van v.l.n.r. Jans Koster, Liesbeth Wessels,  Mirjam Flantua en mij te zien.



 Ook de quilt van Mia de Vos hing er mooi. Deze had ik al bij haar thuis gezien en hij is zo leuk deze "Rebelse gans"

Tegen drie uur werd het spannend en Aart vertelde al van het plekje in de auto dat vrij gehouden werd voor de terugweg voor de te winnen prijs.



De Bernina naaimachine voor de 1e prijs ARTging naar Hannie de Beer (ook uit onze De-Uitdaging groep) voor haar quilt "Vlucht naar Vrijheid". Dat had ze in het uur er voor heel goed geheim gehouden voor ons. Nou Hannie Heel Hartelijk Gefeliciteerd. Het is een heel sfeervolle quilt.


Daarna was het de verdere dagen genieten van alle mooie tentoonstellingen, Oude kerken en molens en b.v. het Schathoes van de Menkemaborg waar we 4 jaar geleden met de De-Uitdaging onze 10 thema's tentoon hadden gesteld. 


Van de verlaten dijkomgeving bij de Eemshaven tot de kleine kerkjes in heel kleine dorpjes in het Noord Groningse landschap overal was veel te zien. Hieronder het plafond in het koor van zo'n oud kerkje

Deze dames stonden in Uithuizen. Sterke vrouwen zijn het van Antoinette Jorritsma. Gemaakt van  garen en metaal.

Ik was er weer met mijn tentje op de camping tussen Uithuizen en het plaatsje "Doodstil". Mooie camping maar doodstil was het er niet. Uithuizen had een kermis die op vrijdag tot 11 uur en op zaterdag tot 1 uur luid te horen was. En als die stil was begonnen de padden/kikkers. Maar het is zo leuk met allemaal quilters op een camping te staan. Iedereen maakt een praatje en ik ontmoeten er Anita die mij kende van FB. Werd een heel gezellig avondje.


De zondag weer op pad en een Quiltjas van Marijke van Welzen gezien.


En deze zo heel leuke quilt van Wil Duyst ( ook in de De-Uitdaging groep) met Spakenburgse dames op de fiets. Leuk om groot werk van haar te zien



De laatste uren voordat ik mijn quilt weer kon ophalen van de wedstrijdtentoonstelling was ik naar de prijswinnaars ( van 2014) tentoonstelling waar ook de textielboeken, stof doet lezen was. Hier een foto van het Venus van Willendorf boek van Marjan Ruitenberg.
Eigenlijk was alles mooi maar ik kan niet de 450 foto's die ik heb gemaakt van textiel , bloemen, gebouwen etc laten zien. Alles bij elkaar een fantastische 3 dagen en over 2 jaar is het weer. Op de website/FB staan de data voor de volgende keer al.




donderdag 9 juni 2016

Quilt op Quiltfestival Noord Groningen


Ons tentje in Sterling, Scotland
Eureka Sphinx3

Van 10 t/m 12 juni ben ik met mijn tentje in Noord Groningen  voor

Het Quiltfestival Noord Groningen

Mijn quilt  "Een Vlucht Patrijzen" is geselecteerd voor de wedstrijd "VLUCHT" en hangt in het
Schiervat Kantens , Kerkstraat 7 9995PH in Kantens

Ik laat na het quiltfestival wel de foto en verhaal van de quilt zien. Als je de quilt al wil zien kom maar naar Noord Groningen.
Ik ben heel benieuwd wat de andere hebben ontworpen bij dit thema. Verder zal het weer 3 dagen genieten zijn van alles wat textiel is. En van de bijeenkomst van heel veel textielliefhebbers.

voor alle info www.quiltfestival.nl



vrijdag 3 juni 2016

DUDOK Stadsbouwmeester in Quiltnieuws 128, juni 2016



In de nieuwe QUILTNIEUWS 128 staat mijn "Dudok Stadsbouwmeester" met foto en het verhaal achter de quilt.in het artikel "architectuur in Hilversum" op bladzijde 4.
Hieronder nog eens uitvergroot


Leuk dat er ook nog het verhaal achter de quilt bij staat. Voor wie de Dudok's in het echt wil zien bestaat er een ongeveer 10 km fietsroute /wandelroute langs alle Dudok's in Hilversum.  Ik heb hier in het midden het Raadhuis uitgebeeld met daarvoor de vijver die overgaat in de lucht boven links de Fabritiusschool en rechts de entree en toren van de dependance van de Fabritiusschool aan de Egelantierstraat. ( 26 jaar tegenover gewoond) Bovenaan links is de Bavinckschool op de Bosdrift en rechts de voormalige Multatulischool tegenover museum Beeld en Geluid (waar ik nu weer naar kan kijken vanuit ons huis)
Voor het verdere verhaal achter de quilt zie rechts bij de label lijst: Dudok.

Het was weer een mooie Miniatuurquilts  tentoonstelling van het Quiltersgilde met hieronder de borden waar mijn quilt aan hing.