woensdag 26 oktober 2016

TWENTY20, Cricketmatch op OEQC 2016


TWENTY20, Cricketmatch
Quilt: 2016, 150 x 90 cm

Dit is dan de hele quilt zoals deze was tentoongesteld op de Open Europese Quilt Championship 2016 in Maastricht. Het verhaal over de quilt en de uitleg van het cricketspel staan in de vorige blog verhalen van afgelopen week ook met het label:  OEQC, cricket en tentoonstelling, terug te vinden op dit blog.
Het was weer een mooie tentoonstelling van zo'n 150 wedstrijdquilts en een totaal van 700 quilts van veel exposanten. Veel werk daarvan had ik al eens gezien omdat zij in de afgelopen 20 jaar al eerder op de OEQC  te zien waren maar ik kom er sinds 2002 dus was er nog genoeg "nieuws"te zien.
Thuis lijkt de quilt Twenty20 behoorlijk groot maar op de tentoonstelling met een aantal beddenspreiformaat quilts er naast oogde het toch nog niet zo groot
Hij hing wel mooi, net links van het middenpad op de 3e rij dus al goed te zien als je de trap af kwam de grote zaal in.



De quilt was met onderlat ingeleverd waardoor hij mooi recht hing. Was wat lastig met het naar huis meenemen zondagavond in de trein want 4 uur ( weer eens vertragingen door aanrijdingen met een trein voor Eindhoven zorgde voor een 1 1/2 uur langere terugreis dan heen) maakte het wat lastiger in een volle trein
De onderste foto is van de FB van de OEQC en laat zien hoe de quilt hing tijdens de opbouw van de 1e rij quilts. Dan lijkt hij wel groot en van meerdere kreeg ik al mail dat ze hem herkende van mijn detailfoto's.


zaterdag 22 oktober 2016

Nog 1 dag OEQC 2016


Detail van TEWNTY20, Cricketmatch
Quilt 150 x 120 cm

Zondag is het al weer de laatste dag van de OPEN EUROPEAN QUILT CHAMPIONSHIPS 2016 en ga ik kijken hoe mooi alle quilts hangen in de MECC in Maastricht. 
Hier nog een detail van de quilt. Het is het hoofd met crickethelm van de Wicketkeeper. De helm is hier van vilt  maar de echte is van kunststof en moet hoofd en vooral gezicht beschermen tegen de harde cricketbal. Voor de kin zit een stangensysteem van geplastifiseerd metaal met een plaat over oren en slaap. Het geheel zit met een strakke band onder de kin.


Op de open dag van  QUILTKOMPAS www.quiltkompas.nl  heb ik de stof "Haiku" clover  van Moda gekocht. Ik had deze al gezien op de beurs bij de Stand van Ineke Schotanus. Zo een mooi design maar wist niet wat ik er mee wilde doen. Tot ik in een winkel een sjaal tegen kwam die me weer deed denken aan dat Haiku- stofje. Toen dus naar de Open Dag en daar 75 cm gekocht en samen met de sjaal stof dit hes voor mijzelf gemaakt. (op de foto komt de kleur van de sjaal niet goed over want ze past veel beter bij Haiku dan nu op de foto)
Het was een heel gezellige open dag bijeenkomst en uren gezellig gekletst en met andere (quilsters) alle mooie stoffen nu eens aan de meter bekeken. Samen met een ander nog een serie fat quarters voor haar uitgezocht en nu benieuwd wat haar lapjes gaan worden in een quilt.
Ineke staat op stand plaats 1 op de OEQC in de MECC in Maastricht en ik zal zondag het hes dragen en aan haar laten zien. 



woensdag 19 oktober 2016

Morgen is de 1e dag van de OEQC 2016


Detail van de quilt "TWENTY20, Cricketmatch
de Veldspeler met rugnummer 20

Een cricketteam bestaat uit 11 spelers waarvan 1 de Bowler ( werper) is en 1 de Wicketkeeper.
De rest van de spelers staan in het veld op regelmatige afstand van elkaar om de cricketbal te vangen en terug te gooien naar de pitch ( het middenstuk).
Voor veldspelers is het belangrijk dat ze gedurende de uren dat het spel duurt goed op letten en goed samenwerken als team. Dus in concentratie op het willen vangen van de bal staan de spelers als de Batsman gaat slaan iets door de knieen met de handen bij elkaar om zo de bal te kunnen vangen. Als de bal wordt gevangen is de Batsman uit.Na 9 Batsmen uit staan de laatste 2 Batsmen van het andere team op de pitch. Als een van hen dan uit gaat is het spel afgelopen


Leden van het Hilversumsche Cricket Club herenteam in afwachting van de bal.

Op mijn quilt  "TWENTY20,Cricketmatch" is dat allerlaatste moment van de wedstrijd afgebeeld. Heel spannend! zal het battende team winnen door die ene run meer te maken dan het eerste team heeft gescoord. Hier dus 162 voor het eerste team. 
Of ....niet.
Nee dus.
De batsman gaat uit omdat zijn wicket valt ( de blauwe stumps vallen om en daarmee vliegen de bails door de lucht). Het battende team verliest dus en hebben als score 160 runs, all out.
Omdat een cricketveld een doorsnee heeft van 120 meter en de pitch waar dit zich allemaal afspeeld dus op 60 meter van de boundary is kan het scorebord nooit zo te zien zijn vandaar dat het deels boven de quilt uitsteekt. Voor cricketters zal het scorebord de uitleg zijn op welk moment van de wedstrijd deze textiel uitbeelding van een cricketmoment het is.
Voor Nederlandse Cricketfans kan men zien dat het de spelers van de "Hilversumsche Cricket Club " zijn die de wedstrijd winnen. Een club die al bestaat sinds 1883 en daarmee net iets ouder dan de Nederlandse Cricket bond.


Mijn quilt zal te zien zijn op de OPEN EUROPEAN QUILT CHAMPIONSHIPS bij het wedstrijd deel Thema: 20.in Maastricht. Ik ga zondag kijken wat er allemaal voor moois te zien is.
Hierbij wil de organisatie van de OEQC feliciteren met hun jubileum.


dinsdag 18 oktober 2016

Nog 2 dagen tot de OEQC 2016 in Maastricht



Nog 2 dagen tot de OEQC 2016 in Maastricht en via Facebook van de organisatie weet ik dat mijn quilt "TWENTY20, Cricketmatch"al hangt in de rij van thema quilts.

Hier wil ik weer een klein stukje laten zien. Dit keer de Batsman 's legguards. Dit zijn de beenbeschermers die nodig zijn om de benen te beschermen tegen de heel harde rode cricketbal.
Ze zitten met 3 stroken om het onderbeen met klittenband vastgesnoerd. Dit beschermd goed maar het maakt het lopen over de pitch wel een aparte ervaring. Probeer maar eens zo hard te lopen zodat je een run scoort en op tijd, voor je uit gegooid wordt, aan de overkant bent.
Hieronder sta ik als "batsman" en gaat de bal via mijn Bat over het veld.



Kijk zo als hieronder bij deze speelster van de Hilkamp combinatie ( dames van Kampong - Utrecht en Hilversumsche Cricket Club) zou het er dus uit moeten zien. Dynamisch en heel hard kunnen slaan. Maar zij is nog jong en ik begin overmorgen aan mijn laatste jaar als vijftiger. Maar ik mag af en toe invallen bij dit leuke team.



 Maar af en toe maak ik een run zoals hier


maandag 17 oktober 2016

Nog 3 dagen voor de OEQC 2016


Detail "TWENTY20,Cricketmatch
Quilt 150 x 120 cm, 2016

Nu is het nog maar een paar dagen voor de Open European Quilt Championschip en laat ik weer een stukje van mijn Cricketquilt zien. Dit keer de Wicketkeeper.

De wicketkeeper bewaakt het wicket. Dat zijn de 3 (blauwe) Stumps en de Bails samen.
De Wicketkeeper is van het Veld team en probeert de bal te vangen zodat de Batsman niet een run kan maken. Het team dat in het veld staat met 11 spelers bestaat uit de Bowler, de Wicketkeeper en 9 spelers over de rest van het veld verdeeld. De wicketkeeper is ook de spil in het spel waar de bal vanuit alle kanten van het veld naar toe wordt gegooid. Het veld is een cirkel van 120 m doorsnee. Als er geen officieel cricketveld is wordt er in Nederland veel gespeeld op een veld ter grootte van 2 voetbalvelden.
De Wicketkkeeper staat net achter de stumbs aan het einde van de Pitch. De pitch is het middelste deel van het veld van gras of kunststof waar de 2 Batsmen heen en weer lopen voor het maken van de runs. Het is verstandiger om een helm te dragen tijdens het Batten en als Wicketkeeper dus op mijn quilt hebben beide spelers een helm op. De helm is van kunststof met een metalen rooster voor de neus en mond. De maat is zo dat de bal niet het gezicht kan raken door de spijlen heen maar ik heb wel eens een bal klem zien zitten net tussen bovenrand en spijlen, dus daar liep het nog net goed af. Een cricketbal met volle vaart op het blote hoofd kan dodelijk zijn.
Hieronder de foto van de wicketkeeper van het Herenteam van de Hilversumsche Cricket Club.


20 oktober is het zover en gaat de OEQC 2016 beginnen en ik ga er zondags kijken hoe mooi alles er hangt.


donderdag 13 oktober 2016

Nog 7 dagen tot de OEQC 2016 in Maastricht


detail Quilt "TWENTY/20"
quilt 150 x 120 cm

Op de foto is nu de textiele uitbeelding van de rood leren cricketbal die de (blauwe) stumps omgooit te zien

Even een kleine uitleg over het Cricket spel. Cricket wordt in Nederland door zo'n 5000 mannen , vrouwen en jeugd gespeeld maar ik kom daar weinig quilters tegen.

Voor het Cricketspel heeft men een cricketbal nodig. Een bal weegt ongeveer 160 gram en is ongeveer net zo groot als een tennisbal die ongeveer 55 gram weegt. De bal heeft een massief kurken inhoud waarom heen 2 helften rood leer zit die met wit garen aan elkaar zijn genaaid. Het geheel is erg hard en kan zelfs erge ongelukken veroorzaken als de bal een speler raakt na het wegslaan met een cricketbat.(Slaghout) Dit gaat met de zelfde snelheid als een goede (proffesionele)tennisservice.
Door de manier van gooien bepaalt de Bowler (werper) hoe de Batsman de bal krijgt toegespeeld en of de batsman punten zal kunnen scoren door het lopen van een aantal runs tussen de stumps.
Dus hoe moeilijker de bal wordt aangespeeld hoe moeilijker de batsman kan scoren. 
Op mijn quilt die straks te zien is op de OEQC 2016 in Maastricht heeft de bal dus net de stumps omgegooid en was het dus voor de Batsman te moeilijk om de stumps te verdedigen en is de Batsman uit en de wedstrijd verloren.


Cricketbal 
Hier is goed te zien hoe de balhelften aan elkaar zijn genaaid.


dinsdag 11 oktober 2016

Nog 9 dagen tot de OEQC


Nog net iets meer dan een week en dan is de OEQC 2016 in Maastricht.
De 20ste editie van dit grote Textiel Evenement in Nederland.

Mijn quilt  van 150 x 120 cm doet mee bij de wedtrijdquilts met het thema 20. Ik kan natuurlijk nog niet laten zien hoe deze er uit ziet maar wil een klein stukje verklappen. 
Voor het thema 20 moest ik direct denken aan de cricketmatch vorm:  Twenty 20.
Dit is de kortste wedstrijdvorm met 20 overs per team ook de snelste wedstrijdvorm.
Cricket kan dagen duren in testmatches, hele dag in gewone wedstrijden en een uur of  3 in een Twenty20.

Ik laat hier op de foto het moment dat de cricketbal (rood) de stumps (blauw) heeft geraakt en de  2 bails (blank hout kleurig)  de lucht in vliegen. 

Om het spannenste moment van de Cricketwedstrijd te zien, kom naar de OEQC 2016 in Maastricht. 
details www.textile-festivals.com