dinsdag 28 maart 2017

2 Quilts op Miniatuurquilts Tentoonstelling 2017 Quiltersgilde

 Vallende Sterren
Doe een wens
Quilt, 30 x 30 cm 2016

Voor de Miniatuurquilts Tentoonstelling van het Quiltersgilde 2017 heb ik deze quilt gemaakt. Het was vorige zomer vlak voor de deadline voor het insturen van een quilt voor de posterselectie dat ik een foto van de vallende sterren in die periode in de krant zag. Die avond er voor zou er een regen van vallende sterren zijn. Maar het was bewolkt dus kon ik er niets van zien. Ik had nog wel zo veel willen wensen omdat het toen net na het bericht dat onze zoon een hersentumor heeft was. Dus heb ik mijn eigen versie van dit natuurverschijnsel gemaakt.


Op de quilt staan de mensen te kijken naar de sterrenlucht en doen vast allemaal een wens.
In het midden heb ik ons gezin uitgebeeld. De lucht is van een stuk zelfgeverfde denim met een cirkeldeel van de lichtvervuiling van 3 tinten organza. De mensfiguren zijn deels vormen in de zelfgeverfde katoen en deels organza en tule met restvormen.


De sterrenlucht is gequilt met o.a. zilverkleurige kralen in het sterrenbeeld Orion en Grote Beer. Dit zijn de meest bekende en goed te herkennen sterrenformaties.
De vallende sterren zijn met zilverdraad geborduurd.
De quilt werd niet voor de poster geselecteerd maar ik vind degene die op de poster nu staat  heel geschikt hiervoor. Omdat de quilt een emotionele quilt is heb ik Wilma gevraagd of ik de quilt terug mocht tot de Tentoonstelling nu. Dat kon en een paar weken geleden heb ik de quilt weer thuis van de muur gehaald en naar Wilma gestuurd om deel te nemen aan de TT.
(Voor de details van de TT zie onderaan dit stuk de foto van de Flyer van de TT.)

 Groeten uit Hilversum
Quilt,35 bij 25 cm, 2016

Vorig jaar was de oproep om een quilt te maken voor de internationale TT die begint op het Festival of quilts in Birmingham. Groeten uit.......... met een postzegel. Deze TT is nu te zien in Nederland op de Miniatuurquilts TT in Dalfsen. (zie onderaan de tekst de details van de TT)
Ik heb Hilversum als uitgangspunt genomen. We hadden ten slotte net de Miniatuurtentoonstelling in mijn woonplaats Hilversum gehad. 


Op een blauwe ondergrond heb ik het Gebouw van museum Beeld en Geluid uitgebeeld met een lijnenpatroon gequilt en de kleuren geschilderd. Het is een heel markant gebouw dat ik vanuit ons slaapkamerraam net kan zien.

Voor de postzegel heb ik mijn quilt "Dudok,Stadsbouwmeester" op een dunne witte katoen geprint en deze net naast de gekartelde rand op de quilt genaaid. De woorden Dudok en Nederland zijn er op geborduurd.


 Dudok, Stadsbouwmeester
Quilt 50 x 50 cm , 2015


Het Raadhuis van Hilversum ontworpen door W. Dudok moest er natuurlijk ook op. Verder wat bomen omdat Hilversum in een bosrijke omgeving ligt.


dinsdag 21 maart 2017

35 jaar getrouwd





22 maart 1982

Morgen zijn we 35 jaar getrouwd. Toen we 25 jaar getrouwd waren hebben we dit met een groot feest gevierd en iedereen verrast met de doedelzak muziek van Steve the Bagpiper.



Daarna een fijne vakantie in Scotland met z'n vieren.



Dit jaar heeft Paul een vrije dag en gaan we misschien ng ergens naar toe als het mogelijk is.

vrijdag 17 maart 2017

Stilleven :" Dr. P. F. Stoeckart " voor De-Uitdaging

Dr. P. F. Stoeckart
quilt 50 x 50 cm , 2017
voor de De-Uitdaging
thema Stilleven

Stillevens als kunstvorm ontstonden in de 16e eeuw. Schilders gingen hun vaardigheid en creativiteit laten zien door "stillevens" te schilderen  waarbij ze de structuren van mooie stoffen, bloemen en (sier) objecten lieten zien.
Voor de De-Uitdaging was het thema Stilleven. Hierbij wilde ik ook structuren en een compositie van objecten laten zien dan uitgebeeld in textiel.
Het is een compositie van objecten geworden die in het echt niet bij elkaar hebben gestaan maar samen een verhaal vertellen.


Aan de titel van de quilt kun je zien dat het gaat om de objecten die horen bij het promoveren van onze zoon Peter en de studie en het werk als promovendus die daar aan vooraf ging.
Links is een onderdeel van de trap van het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. Ik heb de foto op katoen geprint en doorgequilt. De gehele quilt is handgequild met een grijze zelfgeverfde lap als bovenkant en daaronder rode satijnstof met daarop meerdere lagen organza en tule voor de dieptewerking. Naast het ornament staan de 2 kokers met het motto van de universiteit er steeds herhaald op. Deze zijn hier van gele en lichtgrijze organza met naar de zijkanten kleiner wordende letters. De kokers zijn van de Bachelor (2011)  en Research Masters (2013).
Er voor ligt een stapeltje exemplaren van het proefschrift.


Foto van het hekwerk van de trap in het Academiegebouw


Er naast staat het exemplaar rechtop om het titelblad goed te kunnen lezen/zien.
Iets opgerold met een puntje over de tafel heen ligt de Doktors bul. Een enorm vel geheel in Latijn.


 Het geheel ligt op een rood tafelkleed met het Logo van de Universiteit van Utrecht. Onderaan kun je de vloer zien en de iets los vallende zoom van het tafelkleed.



 Een stilleven is een afbeelding waar je laat zien waar je van houdt en trots op bent. In dit geval de objecten die symbool staan voor de prestaties van onze zoon die ondanks zijn hersentumorproblemen dit heeft bereikt en zo kon genieten van de ceremonie die hierbij hoorde.
Vandaar nogmaals de foto van de bul overhandiging na zijn verdediging en de foto van hem met de professoren, co-promotors en paranimfen.



Om de compositie in evenwicht te laten zijn aan de rechterkant een herhaling van het trapwerkmotief en de tekst en de rode koker van de laatste bul. De tekst is de data lijst van zijn studie resultaten.
Van 2008 het gymnasium tot binnen 3 jaar na zijn masters zijn doktorstitel.