maandag 27 februari 2012

There is a crack in everthing, That's how the light gets in

Adam Cohen in Paradiso, 22 februari 2012
Als Fan van Leonard Cohen kreeg ik een email dat de "zoon van" zou optreden in Nederland.
Ik had nog nooit muziek van hem gehoord maar na wat luisteren op YouTube toch maar kaartjes besteld voor het optreden in Paradiso, Amsterdam. Nou dat was echt goed. Eigen nummers maar toch ook een paar songs van zijn vader. Waaronder het geweldige "So long Marianne" dat uitbundig werd meegezongen door de circa 500 bezoekers en Anthem.
Dit nummer "Anthem "van de CD: The Future heeft een refrein met de tekst:
Ring the bell that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack in everything
That "s how the ligt gets in.
December 2006 zag ik de film LEONARD COHEN I'M YOUR MAN in de bioscoop en tijdens het zien van dit nummer Anthem wist ik in eens hoe ik mijn vakantieherinnering van de lichtval tussen de restanten van de huizen in Pompeii 's oude stad wilde weergeven.

De quilt is een 2 luik van 2 quilts die met gevlochten leerstrookjes aan elkaar verbonden zijn.
Het stelt 2 x de zelfde woning in Pompeii voor met links hoe het zou kunnen zijn geweest en rechts de hedendaagse situatie waarbij het licht dus door een "Crack "in de muur naar binnen valt.


De quilt is voor het grootste deel op de hand gequild en verder op mijn oude naaimachine gemaakt (zonder free motion) . De quilt heeft meegedaan aan de OEQC in Waalre in 2007 en heeft een keer in de expositie " Kunst in de Zuiderkerk" in Hilversum gehangen.
Omdat ik het nummer Athem nu van Adam Cohen hoorde moest ik weer aan de quilt denken.
Adam Cohen in Paradiso, Amsterdam , 22 - 2 2012.
As a Fan of Leonard Cohen I got a email that "the son of" would be in Holland for a concert. I didn't know his work but after listening to YouTube we bought tickets for the concert. He had his own songs and I liked them, bought the CD. But he had also some songs of his father. So long Marianne was very populair by the audience. Adam also sang the song Anthem.
The song "Anthem" of the CD: The Future was also in the 2006 film LEONARD COHEN I" M YOUR MAN and inspired me to make the quilt "Pompeii diptych" because of the text: There is a crack in everything. That's how the light gets in. It is left the way the house could be and right the way it would be now, wiyh light coming through a crack in the wall. The quilt was at the Open Europe Quilt Championschip in 2007 in Waalre, The Netherlands and shown at the Art in The Zuiderkerk Exhibiton in Hilversum.
Because Adam Cohen was singing the song Anthem it remembered me of the quilt.

donderdag 9 februari 2012

GEBRUIKT ! TEXTIEL



Voor het thema " Gebruikt" van de De - Uitdaging heb ik bovenstaande quilt gemaakt. Deze Quilt was voor het eerst te zien op de Patchwork & Quiltdagen 2012 van ExpoRijswijk in Vijfhuizen afgelopen weekend. Wij hadden met de quiltgroep http://de-uitdaging.blogspot.com daar onze eerste grote expositie met 10 thema's. Ik heb daar ook 4 keer een lezing gehouden over ons gezamelijke werk en daarbij een korte fotoreportage met uitleg gegeven over het maken van deze quilt.




Ik wilde iets op het gebied van gebruikt textiel doen en kwam doordat ik een stapeltje snippers niet direct in de prullenbak te gooien maar naast mijn neer te leggen en een foto"s van vrouwen die textiel recyclen in de Volkskrant van die dag tot mijn ontwerp. Alle textiel die wordt gerecycled wordt in balen opgeslagen en later verscheurd in snippers om als vezels te worden hergebruikt. Dus heb ik ook alleen restjes en al eerder gebruikt textiel en plastic in deze quilt verwerkt. Ook de achterkant en de tussenlaag ( oude sweater ) is hergebruikt textiel




Van in stroken geknipte stof heb ik stapels gemaakt door de stof in de vouw vlak boven elkaar te naaien tot stapels.Hierbij heb ik de witte en bonte " was " gescheiden en meerdere stapels ook diagonaal/ in perspectief en van plastic strookjes gemaakt.


De dames heb ik met zwarte organza voor het haar en een voile stof voor het lichaam gemaakt. Dit is de enige nieuwe stof zodat de dames in ieder geval eens in hun leven iets nieuws aan hebben. De figuren zijn uit 1 lapje dat ik net zo lang plooi en speld en hier en daar op vul tot het naar mijn zin zit en vast genaaid kon worden. Soort boetseren met stof. Daarna is de vloer en een deel van de stapels gequild. De stapels strookjes zijn "vast gesjord" met zilverdraad.
The quilt " USED ! TEXTILE " was shown on the Patchwork & Quiltdagen 2012 last weekend. As a member of the quiltgroup http://de-uitdaging.blogspot.com I made this quilt for the theme "Used" that was first shown there with 9 other theme's.
I was inspired by not throwing away left overs in the bin but keeping them on my table and a picture in the Volkskrant newspaper of women in India recycling textile. The textile bales are made of old tetile strips sewn in the folds very thight together. The women are made by modeling textile with some filling under the cloth. This is the only new textile so they have at least once in there life something new to wear.