donderdag 9 februari 2012

GEBRUIKT ! TEXTIELVoor het thema " Gebruikt" van de De - Uitdaging heb ik bovenstaande quilt gemaakt. Deze Quilt was voor het eerst te zien op de Patchwork & Quiltdagen 2012 van ExpoRijswijk in Vijfhuizen afgelopen weekend. Wij hadden met de quiltgroep http://de-uitdaging.blogspot.com daar onze eerste grote expositie met 10 thema's. Ik heb daar ook 4 keer een lezing gehouden over ons gezamelijke werk en daarbij een korte fotoreportage met uitleg gegeven over het maken van deze quilt.
Ik wilde iets op het gebied van gebruikt textiel doen en kwam doordat ik een stapeltje snippers niet direct in de prullenbak te gooien maar naast mijn neer te leggen en een foto"s van vrouwen die textiel recyclen in de Volkskrant van die dag tot mijn ontwerp. Alle textiel die wordt gerecycled wordt in balen opgeslagen en later verscheurd in snippers om als vezels te worden hergebruikt. Dus heb ik ook alleen restjes en al eerder gebruikt textiel en plastic in deze quilt verwerkt. Ook de achterkant en de tussenlaag ( oude sweater ) is hergebruikt textiel
Van in stroken geknipte stof heb ik stapels gemaakt door de stof in de vouw vlak boven elkaar te naaien tot stapels.Hierbij heb ik de witte en bonte " was " gescheiden en meerdere stapels ook diagonaal/ in perspectief en van plastic strookjes gemaakt.


De dames heb ik met zwarte organza voor het haar en een voile stof voor het lichaam gemaakt. Dit is de enige nieuwe stof zodat de dames in ieder geval eens in hun leven iets nieuws aan hebben. De figuren zijn uit 1 lapje dat ik net zo lang plooi en speld en hier en daar op vul tot het naar mijn zin zit en vast genaaid kon worden. Soort boetseren met stof. Daarna is de vloer en een deel van de stapels gequild. De stapels strookjes zijn "vast gesjord" met zilverdraad.
The quilt " USED ! TEXTILE " was shown on the Patchwork & Quiltdagen 2012 last weekend. As a member of the quiltgroup http://de-uitdaging.blogspot.com I made this quilt for the theme "Used" that was first shown there with 9 other theme's.
I was inspired by not throwing away left overs in the bin but keeping them on my table and a picture in the Volkskrant newspaper of women in India recycling textile. The textile bales are made of old tetile strips sewn in the folds very thight together. The women are made by modeling textile with some filling under the cloth. This is the only new textile so they have at least once in there life something new to wear.

5 opmerkingen:

Hannie zei

Wat me vooral aansprak was de verwerking van de "balen", en wat je erover vertelde in je lezing! Jammer dat ik er niet bij was maar gelukkig kan ik het uitprinten!Een heel bijzonder werk!

marjolijn zei

Vooral het verhaal erachter te weten maakt het extra bijzonder! Leuk ook om het proces te beschrijven.
gr. Marjolijn

Johanna Zweden zei

Wat zit ik van je site te genieten, heb me meteen aangemeld bij je, ik ga je zo even op mijn site zetten, zodat ik meteen zie als je wat geplaatst heb,
Fijn weekeinden groetjes Joke

Christina Fokkema zei

wow, daar zit ontzettend veel tijd in. Want al die stroken naaien, lijkt of dat je het zo maar even doet, maar ik weet dat dat niet zo is.

Je hebt er een prachtig werkstuk van gemaakt.

Marjo Stoeckart-van den Bor zei

De stroken naaien moest wel op de hand want na de eerste paar stroken dicht bij elkaar paste het niet goed meer onder het voetje ook omdat het reststrookjes waren die ieder anders van maat waren. Maar bij de t.v. is dit prima in losse blokken te doen.