donderdag 6 september 2012

Scottish banner op de 29ste Tentoonstelling van Patchwork en Quilts van het Quiltersgilde 2012

 
Scottish banner, 130 x 90cm
 
 
Op de 29e Tentoonstelling van Patchwork en Quilts van het Quiltersgilde van 7 t/m 12 september 2012 in Deventer in de Grote of Lebuinuskerk is mijn "Scottish banner " als nr. 200 te zien.
 
Voor openingstijden en roetebeschrijving; zie www.quiltersgilde.nl
 
Ik heb deze quilt in 2009 gemaakt voor de quiltwedtrijd "The colour of your country".
Maat was verplicht en dat de kleuren van de vlag (naar keuze) de kleuren waren waarin het ontwerp over dat land werd uitgevoerd.
Dat was voor mij dus de vlag van Schotland en de kleuren blauw en wit.
De vlag van Schotland is een weergave van de strepen in de lucht op de dag dat een belangrijke slag (tegen de Engels) moest worden uitgevochten. zo'n 1000 jaar geleden. Als de Schotten zouden winnen namen ze de strepen van  de wolken in de lucht als een St. Andrew's kruis over als hun vlag. En ze wonnen de slag. De vlag  werd de basis voor mijn ontwerp. Maar zonder geweldsweergave.

 

 
 
Hoog in de wolken zijn de bagpipers te zien als ijl wegglijdende figuren zoals de doedelzakmuziek in de bergen van ver te horen is.

 
 
Het witte kruis gaat van boven in de wolken over in 2 woelige rivieren naar beneden.
Rechts is een typisch Schots kasteel te zien, weerspiegelend in het Loch.
Links het Schotse berglandschap dat met een brug over de rivier in middenonder eindigt in een rotspartij met daarop de " Flower of Scotland:" the Thistle. Of te wel de distel.
Ook hier is een verhaal waar om dit het symbool van Schotland is. Tijdens de nacht voor de slag van Bannockburn slopen de Engelse soldaten naar het Schotse kamp. Maar omdat er veel distels groeiden en de meeste soldaten blootvoets waren trapten ze op de distels en verraden ze zich met hun gekerm en konden de Schotten de Engelsen verslaan in 1314. The Flower of Scotland is dan ook de titel van het Schotse volkslied.
 
Scottish banner is on show at the exhibition of the (dutch) Quiltersgilde in Deventer, the Netherlands from 7 till 12 september 2012.
For information www.quiltersgilde.nl
The quilts is made in 2009 for a contest with the theme "Colours of your Country"' .
It is the Scottish flag with on top the Bagpipers fading away like their music in the mountains. Right is a typical Scottish castle mirrowed in the Loch. Left is the mountainlandscape coming over the bridge to a rockformation with the "Flower of Scotland"' . 


3 opmerkingen:

mia zei

Wat een mooi ontwerp, en je uitleg over het Schotse, gr.mia

Hannie de Beer zei

Ondertussen heb ik je quilt in het echt kunnen bewonderen! Een heel mooi werk dat veel aandacht trok! Het verhaal heb je heel apart verwerkt!

Corinne Zambeek - van Hasselt zei

Prachtig werk, in het echt is hij nog mooier.