dinsdag 22 oktober 2013

Oost West, Berlijns Best's op OEQC 2013 Veldhoven

 
Oost West, Berlijns Best's
 
2013, 107 x 97 cm
 
Hier dan de gehele quilt "Oost West, Berlijns Best's zoals de quilt hing op de Open Europese Quilt kampioensschap OEQC2013 in Veldhoven.
 
Tekst erbij:
Na mijn bezoek aan Berlijn was ik erg onder de indruk van de stad en de monumentale gebouwen. Uit voormalig Oost en West Berlijn een keuze gemaakt voor mijn ontwerp met de nadruk op de grootsheid van deze twee objecten en de vitaliteit die Berlijn uitstraalt na de herenigingvan de twee Duitslanden.
 

 
Dit is de achterkant. Omdat de quilts op de tentoonstelling vrij hingen waren bij alle quilts de acherkanten te bekijken waar veel positieve reactie over waren. Men kon zo goed het quiltwerk en de ophanging bekijken.
In het juryrapport stond bij Points to improve: Please have a look at flat hanging. Door de tunnel nu wel helemaal vast te naaien aan de onderzijde en bovenin 1 cm lager te laten beginnen hangt de quilt tegen de muur thuis wel plat. De metalen lat aan de onderzijde zal vervangen moeten worden door en steviger.
Bij Strong points: Very monumental design ,good use of color
Het juryrapport: 3 x 9 voor Thema, 3 x 8 voor Art. en 2 x 8 en een 7 voor Design. Gemiddeld een 8,2. Wat zullen de cijfers dan wel zijn bij de prijswinnaars? Daar ben ik wel benieuwd naar.
Er deden 48 quilts mee aan het wedstrijd thema Berlijn  en 71 bij het algemene deel.
Er zat ook een Jury Form bij van Notker Schweikhardt, wethouder van Berlijn. geen cijfers, wel:
I am impressed by the duality of the piece. It proves quite a good eye for architecture and detail. I would like to see the original quilt to get a better feeling for the technique. I would alter the proportions slightly and try to balance the two objects differntly. Conclusion: a classical theme from the old Berlin.
Wel leuk zo'n reactie van een niet-quilter maar hij zag alleen de foto"s van de quilts.dus hij is welkom om de quilt in het echt te zien.
Ik heb het ontwerp van bestaande ( door andere ontworpen) objecten zo gecombineerd dat het standpunt van de toeschouwer staand voor het object het zelfde is. Dat betekent bij dat de hoek waarmee er naar de Neptunesfontein wordt gekeken dezelfde is als bij de Branderburger Tor. En ze zijn beide monumentaal groot. zie mijn foto's onderaan.
 
 
 

 
 
Oost West , Berlijns Best's
2013, 107 x 97 cm
 
Zo is de quilt bij daglicht. De voorgrond is dus mijn interpretatie van de Neptunes fontein die op Alexanderplatz staat en daarachter die van de Branderburger Tor,  eens de scheiding tussen Oost en West. De openingen tussen de zuilen waren dicht gemetseld als onderdeel van de Muur.

 
Neptunes is gemaakt van een blauwe katoen, gequilt en daarna  met bronsgroen textielverf  beschilderd op de plaatsen waar het brons door het water van de fontein de verkleuring heeft gemaakt.. Achter zijn hoofd is nog net de drietand te zien.

 
Bij de Neptunes fontein komt het water  op verschillende punten  met stralen van onderaf omhoog over het beeld en wordt dan weer opgehangen in een schelpvorm waar het vanaf stroomt in de hollingen van de schelp.
De gequilte schelp is gemaakt van 2 tinten grijze en 2 tinten bronsgroenblauwe zelfgeverfde katoenen.
Daarna de waterstralen die omhoogspuiten gemaakt van zelfgeverfde zijde en de waterdruppels gequilt in rondjes en daarna geappliceerd op de quilt. Met witte en licht grijze en zilverkleurige verf en puff paste en kralen en kleine textiele rondjes en druppelvormen de ontelbare waterdruppels gemaakt. Het water dat van de schelpen stroomt naar beneden is organza geplooid en samen met een (kerstloper) tule gequilt.


Het jongentje met de spartelende benen is weer in de bronzenbeeld techniek. De Strijdwagen boven op de Branderburger Tor is een uit metalic-organza geknipte vorm met aslan bevestigd. Branderburger Tor en Neptunes fontein begin mei 2011.


East West, Berlins Best's  as shown on the Open European Quilt Championsship 2013 in Veldhoven the Netherlands.
picture 1. on the show.
picture 2 all the quilts were visible from back to front. so the quilting and way of hanging was visible and enjoy.
picture 3 The quilt by daylight. 107 x 97 cm.
picture 4 The statue of the Neptune fountain on Alexanderplatz Berlin depicted in textile. The head of the statue is made of blue cotton ,quilted and than painted in bronzegreen on the places where the metal is colorchanged by the water. Behind the head a bit of the trident of Neptune.
picture 5 the way the water is made. the big splashes are from handpainted silk ,quilted and applicated on the quilt. the waterdrops are from white, grey and silver textile paint. round and dropshaped cotton stitched on and drops of puff paste and a lot of beats.
picture 5 The flowing of water is of organza pleeted and quilted and of white lace. The little boy with splashing feet is the same way made as Neptune.
picture 6 the horses and wagon on the Branderburger Tor is made of metalic-organza stict on with aslan.
picture 7 Branderburger Tor and Picture 8 the Neptune fountain as on my holiday may 2011.

4 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Heel goed Marjo, fijn de uitleg erbij. De laatste foto's bij daglicht geven het mooiste de werkelijkheid weer. Wat ik vooral ook goed vind, is de manier waarop je het opspattende water hebt verwerkt.
En prachtige punten kreeg je!
Ik ben blij dat ik de quilt ook in het heb gezien. Een succes!

christina zei

Hier is goed over nagedacht. Prachig zoals je ze hebt samen gevoegd. En ik ben het helemaal met Hannie eens. Schitterend zoals je het water hebt verwerkt.

Ineke zei

Bij mij viel het water ook meteen op, wat een werk. En wat een mooie punten heb je gekregen.

Anoniem zei

Veel onderzoek gedaan voor je aan de quilt begon. Je hebt mooie cijfers gekregen. Mag je trots op zijn