donderdag 5 november 2015

The Irish, Celtic dance op de OEQC 2015 in Maastricht


The Irish,  Celtic Dance
quilt, 120cm doorsnede

Nu dan de hele quilt "The Irish , Celtic Dance" zoals deze hing op de Open European Quilt Championship  2015 in Maastricht. De quilt deed mee in de thema wedstrijd: het volk.
Overal waar de Ieren naar toe emigreerden ze namen altijd hun dansvorm mee en zijn nu wereld beroemd met hun " Irish dancing"
Ik heb de inspiratie voor deze quilt opgedaan door het kijken naar een DVD van de Ierse dansgroep  "Riverdance" . Hierin komt een fragment voor waarbij de dansparen van bovenaf worden gefilmd. De 9 dansparen  dansten zo snel dat de rokken van de dames als een cirkel uitwaaiden en de dansparen daardoor van bovenaf gezien als cirkels  over de dansvloer vlogen. Het podium werd daarbij verlicht met cirkelvormige Keltische motieven.
De rokken op de quilt zijn van zelfgeverfde katoen waarbij ik de lap net uit het midden heb afgebonden zodat het afbindpatroon het mooist uitkomt. De rokken zijn eerst als drielaagsquilt door gestikt en daarbij zijn de lichamen van de man en de vrouw gesjabloneerd. Het haar van de vrouw heeft een gequilt vlechtje.
Daarna zijn de dansparen op de ondergrondquilt genaaid en doorgequilt. Onder de rok is aan de rugzijde van de dame wat ruimte gelaten voor meerdere laagjes tule alsof de rok daar wat om hoog gaat en er een randje petticoat is te zien. Tussen de dansfiguren is met metallic-organza en en spiralenquiltwerk het belichtingspatroon te zien. Met grijze tule is de schaduwwerking van de dansparen op de vloer uitgebeeld.
Het middelste danspaar is een uitvergroting van de 8 dansparen die om het middelste stel heen dansen.Aan de achterkant die zo goed te zien was op deze tentoonstelling kun je het quiltwerk zien. Onder de dansparen heb ik een lijnenpatroon gequilt zodat de quilt geheel overal evenveel is gequilt. Dit is nodig om de quilt goed recht te krijgen zeker als deze vrij komt te hangen op een expositie. Omdat ik voor een cirkelvorm als quilt heb gekozen omdat dat het beste past bij het ontwerp en de vaart van de dansers versterkt was een 2e tunnel nodig. Halverwege zit een tunnel met een plastic electrapijp uit 2 stukken die met een verbinding stuk als een tentstok in elkaar past.  Licht en demontabel want 120 cm is lastig te versturen maar dat was niet nodig want Yvonne P zo aardig was om hem voor mij mee te nemen in haar auto.
In het juryrapport schreef Jette Clover "I can almost hear the music and see the dancing" en beloonde het met 3 x een acht. 
Het was weer een heel interessante OEQC op een nieuwe locatie met daglicht in de grote hal en veel leuke winkels en verfdemonstratie op de drie etages daarom heen.
3 opmerkingen:

wil duijst zei

Erg mooi zeg, wat zul je daar een werk aan gehad hebben. Heel bijzonder!

Hannie de Beer zei

Prachtig Marjo. Hij hing ook erg goed zodat we het quiltwerk ook goed konden zien.Een fraai werk!

Johanna Faber zei

Schitterend Marjo
Groetjes uit Zweden en een fijne dag