donderdag 8 september 2016

PEACE GRAFFITI


PEACE GRAFFITI
60 x 40 cm, juli 2016

Voor de De-Uitdaging was nieuw lid Marja aan de beurt om het thema te kiezen ".GRAFFITI " 
Ik ben niet zo'n voorstander van bekladden van andermans eigendom maar als kunstvorm heeft het wel wat. Het kan als het legaal is best kale plekken mooi opfleuren en accentueren.
Voor mijn GRAFFITI quilt  heb ik daarom maar gekozen voor een tekst die voor altijd blijft gelden 

"MAKE LOVE, NOT WAR".

In het jaren zeventig populaire lettertype en met een "ban de bom"vredesteken.
Ik had van die tijd nog steeds mijn button van het meelopen met de Vredesmarsen in Amsterdam en Den Haag. Deze zat nog in een doosje vol oude herinneringen.


De ondergrond zijn op ware grootte bakstenen van een zelfgeverde lap katoen uit de verzameling probeersels in rood en geel verven. Deze was net niet groot genoeg dus zit er 1 baksteen iets ander materiaal tussen.
De bakstenen zijn gequilt met willekeurige lijnen zoals bakstenenklei barstjes heeft in het oppervlak.
De voegen zijn van grofgeweven creme katoen en dan de lijnen in strepen doorgequilt.
In het midden zit een lap die als spatdoekje bij het verven is gebruikt. Dus vol met vage vlekjes en vegen in allerlei kleuren. Dit was goed voor het verouderde oppervlak van een oude graffitiplek. De jaren zeventig is tenslotte al een lange tijd geleden.
Op papier de cirkel en tussenlijnen van het Ban den Bom teken getekend en dit door het papier op de quilt gestikt. Papier verwijderd en de lijnen nog een aantal malen gestikt. Tussen de lijnen met potlood (oak) de restruimte opgevuld.
De letters van "Make Love, Not War "zijn in de kleuren van de regenboog doorgestikt waarbij "War" de donkerste kleuren heet gekregen. 


De voeglijnen onder de lap op de hand doorgequilt in de kleuren van de stof zodat het voegenpatroon doorloopt.
De" ban de bom" button had ik altijd bewaard bij wat andere spulletjes uit die tijd van Vredesmarsen en stop de neutronenbom.
Deze quilt was al bedacht en deels uitgevoerd voor dat onze zoon Peter het nieuws kreeg ernstig ziek te zijn. De bakstenen waren af, de voegen waren een heel kalmerend werkje en gewoon letters maken was een goede afleiding tussen al de uren in het ziekenhuis. Het is echt waar dat quilten een manier van verwerken is.

2 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Een terugblik naar deze tijd van demonstraties over de bom. Leuke verwerking, en grappig dat je de button nog had! Je hebt dit thema weer op jou eigen wijze mooi vertolkt.

Marja. zei

helemaal mee eens, maar deze ene keer was leuk te doen!