vrijdag 17 maart 2017

Stilleven :" Dr. P. F. Stoeckart " voor De-Uitdaging

Dr. P. F. Stoeckart
quilt 50 x 50 cm , 2017
voor de De-Uitdaging
thema Stilleven

Stillevens als kunstvorm ontstonden in de 16e eeuw. Schilders gingen hun vaardigheid en creativiteit laten zien door "stillevens" te schilderen  waarbij ze de structuren van mooie stoffen, bloemen en (sier) objecten lieten zien.
Voor de De-Uitdaging was het thema Stilleven. Hierbij wilde ik ook structuren en een compositie van objecten laten zien dan uitgebeeld in textiel.
Het is een compositie van objecten geworden die in het echt niet bij elkaar hebben gestaan maar samen een verhaal vertellen.


Aan de titel van de quilt kun je zien dat het gaat om de objecten die horen bij het promoveren van onze zoon Peter en de studie en het werk als promovendus die daar aan vooraf ging.
Links is een onderdeel van de trap van het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. Ik heb de foto op katoen geprint en doorgequilt. De gehele quilt is handgequild met een grijze zelfgeverfde lap als bovenkant en daaronder rode satijnstof met daarop meerdere lagen organza en tule voor de dieptewerking. Naast het ornament staan de 2 kokers met het motto van de universiteit er steeds herhaald op. Deze zijn hier van gele en lichtgrijze organza met naar de zijkanten kleiner wordende letters. De kokers zijn van de Bachelor (2011)  en Research Masters (2013).
Er voor ligt een stapeltje exemplaren van het proefschrift.


Foto van het hekwerk van de trap in het Academiegebouw


Er naast staat het exemplaar rechtop om het titelblad goed te kunnen lezen/zien.
Iets opgerold met een puntje over de tafel heen ligt de Doktors bul. Een enorm vel geheel in Latijn.


 Het geheel ligt op een rood tafelkleed met het Logo van de Universiteit van Utrecht. Onderaan kun je de vloer zien en de iets los vallende zoom van het tafelkleed. Een stilleven is een afbeelding waar je laat zien waar je van houdt en trots op bent. In dit geval de objecten die symbool staan voor de prestaties van onze zoon die ondanks zijn hersentumorproblemen dit heeft bereikt en zo kon genieten van de ceremonie die hierbij hoorde.
Vandaar nogmaals de foto van de bul overhandiging na zijn verdediging en de foto van hem met de professoren, co-promotors en paranimfen.Om de compositie in evenwicht te laten zijn aan de rechterkant een herhaling van het trapwerkmotief en de tekst en de rode koker van de laatste bul. De tekst is de data lijst van zijn studie resultaten.
Van 2008 het gymnasium tot binnen 3 jaar na zijn masters zijn doktorstitel.


6 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Ik schreef het al bij de blog van de Uitdaging, je had niets beters kunnen maken. Een eerbetoon aan je zoon, en voor jullie samen een fraaie herinnering. Je hebt het bijzonder mooi samengevat in dit stilleven! Ook de uitvoering met de fotoprints en stofkeuze, is heel doordacht. Een werk om te koesteren!

mia zei

Wat is jouw stilleven prachtig en ontroerend van ontwerp en van samenstelling materialen wat het tot een bijzonder stilleven maakt.

mia zei

Wat is jouw stilleven prachtig en ontroerend van ontwerp en van samenstelling materialen wat het tot een bijzonder stilleven maakt.

marjolijn zei

Prachtig Marjo. Vooral met het verhaal erbij. Ontroerend.

Jo Huijsman zei

Prachtig Marjo, een quilt met een zeer bijzonder mooi verhaal.

Geskea Andriessen zei

een stil leven om stil van te worden. Een enorme presatie van je zoon en een quilt om te koesteren