maandag 18 september 2017

GROETEN UIT........HILVERSUM


Groeten Uit ...........Hilversum
Quilt 50 x 50 cm, 2016 / 2017

Het thema voor september bij De- Uitdaging was " Groeten Uit... " Dit was ook een thema vorig jaar bij het Quiltersgilde voor de Europees rondtrekkende expositie. Daarvoor had ik de quilt met turquoise ondergrond gemaakt. Daarvoor was deze was niet geselecteerd. De gekozen 16 quilts waren vooral hard rood wit blauw en deze niet.
De quilt hing in de gang en daar steeds langs lopend kwam ik op het idee om er een grotere van te maken. Om de langwerpige quilt moesten dus stukken komen om de quilt vierkant te maken. En dus om het centrum met het Raadhuis van Stadsarchitect DUDOK kwam de rest van voor mij belangrijke delen van Hilversum. 
Links boven het Cricketveld met de pitch en van een rode stofknoop met witte lijnen er op geborduurd de cricket bal..


Van de vroegere graanvelden kwam het boekweit. Het wapen van Hilversum heeft 4 boekweitkorrels in goud op een blauw vlak. ( rechts boven) 


Naast de bomen van de tuinstad Hilversum zo als het vroeger werd genoemd de bossen door gezet (rechterkant). We zijn hier omringd door bosgebieden die rust en vrije natuur geven en waar we heerlijk kunnen wandelen. 


 De bossen worden afgewisseld met heide gebieden. Hier gemaakt van kleine stukjes geel, groene en paarse stof onder een paarse geplooide organza met donkerpaars garen gequilt.


Voor mij zijn dorpen met gebouwen uit allerlei tijden mooier dan alleen hedendaagse dus heb ik er een oud wevershuis uit de opbloeitijd van Hilversum bij geplaatst. Hilversum kreeg weverijen en tapijtindustrie in de 19e eeuw


Daarna kwam de seintoestellenfabriek hier en kwamen daardoor de omroepen in Hilversum.
De Omroepen lieten er markante gebouwen bouwen. De Vara liet de voorgevel versieren met een prachtig groot moza├»ek  van Bart van der Leck. Ontwerper/ schilder en medeoprichter van DE STIJL.
Hier op papier getekend en dan onder plakplastic op de quiltgenaaid  als een oude tv met een gloeioogje.
,

 Vanwege de seintoestellenfabriek begon hier de radio met de uitzendingen en zo kwam de naam Hilversum internationaal op de radiotoestellen te staan tussen London, Berlijn en Brussel etc. Oud Vara gebouw aan de Heuvellaan, Hilversum


Met de tv en radio kwam de muziek op plaat en bladpapier. Grote zwarte knopen symboliseren de platen en de kleine knoopjes vormen de eerste noten op papier van de tune van Floris van de tvserie. van de NOS. 
Zo zijn we Hilversum rond met in het midden dus het wereldberoemde Raadhuis van Dudok en het museum van Beeld en Geluid. 

2 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Zoals ik al op de blog schreef, je hebt er op jou eigen wijze weer iets moois van gemaakt, zo komt je werkje wat niet meedeed, nu bijzonder van pas! Ik vond Hilversum al een mooie stad, maar ben nu nog meer te weten te komen ! Fraai werk!

mia zei

Toch is het jammer als een quilt niet geplaatst wordt maar nu heb je er toch nog meer van je eigen Hilversum laten zien. Heel mooi uitgelegd.