zaterdag 22 oktober 2022

Bladbladerenboek

Bladbladerenboek

4 Quilts met textiele kaftomslag, 50 x 50 cm,2022

Voor Artquiltgroep De-Uitdaging thema Bladeren. Bladeren meervoud van blad en als werkwoord  werd samen een bladbladerenboek. Wel later dan gepland maar het werden 4 quilts in plaats van 1 in een boekomslag.

Naar aanleiding van Japanse Haiku's met het thema blad, bladeren en of bomen, uit een gedichtenbundel, naar het Nederlands vertaald door J. van Tooren, 1984,  heb ik 4 quilts gemaakt passend bij 4 jaargetijden.

De Japanse gedichten, Haiku's staan bij elke quilt aan de achterzijde zodat eerst mijn interpretatie en dan de tekst te zien is. Helemaal onderaan dit blogbericht staan de haiku;s ook nog te lezen.Lente -Varen
De prille varenbladeren ontrollen zich in de lente en rollen uit tot langwerpige bladeren.
Zijde, organza en katoen met verschillende garens machinaal en handmatig gequilt.

  
Zomer - Wilde KastanjeWilde kastanje heeft een 5 vingerige bladvorm dat in het midden bijeenkomt met dunne steel. Los van de boom heeft het een iets bolling. De bladeren van groene katoen liggen in het water onder een laag lichtgrijze organza. De 5 vingerige bladvorm die drijft op het water staat 3D bij het steelgedeelte. Water is uitgebeeld met glanszijde, katoen en tule onder een laag lichtgrijze organza. Bladeren machinaal en watergedeelte handmatig gequilt.


 


Herfst - Wilg

Op een kaki grijze katoenen ondergrond wilgenbomen van bruin katoen met groene tule en bladeren van uitgesplitste dikke wol in meerdere tinten licht groen. Struiken van met velours geprinte organza. Tafel van bruine katoen met daar op boek waarvan de bladeren van goud en zilver gemeleerde textiel met de wind wegwaaien. geheel handgequilt.


   Winter - Eik

Op een zelf geverfde katoenen ondergrond deels bedekt met lichtgrijze organza eiken bladeren geappliqueerd. Eikenbladeren gemaakt van bruine wollen stof, met bleekwater in herfsttinten geverfd. Bladeren machinaal en ondergrond handgequilt.2 bladeren van alleen bruin gemeleerd garen machinaal doorgestikt in nerfvormen op organza.  (bovenste 2 op de foto, onderste links een wollen blad en rechts een echt verdroogd blad)

Het geheel van 4 quilts zit in een textiele boekomslag van bruine en groene katoen met titelblad en 4 bladeren. De 4 quilts zitten met strikjes van lint door de lussen aan de bladzijdes.Als je de gedichten eerst wil lezen dan kun je het "Bladbladerenboek lezen als een japans boek dus van voor ons van achter naar voren zoals je vaak doet bij bladeren. 

Lente

Een enkel blad valt 

plotseling - een enkel blad valt

op de wind gaat het


Zonder penselen

schilderen bewogen wilgen 

de lentewinden


Zomer

Geen blad beweegt meer,

de stilte in het zomerbos 

is huiveringwekkend.

De pure stilte 

daar zinkt een kastanjeblad

door "t heldere water


Herfst

Draag de droefheid al

het verlangen van uw hart

over aan de wilgen.


Slapend s 'middags 

de bladen van het boek

slaat de wind voor hem om.


Winter

Dansend gaan ze heen 

over 't water van het meer

gevallen bladeren.


Ergens ver vandaan 

komen bladeren aanvliegen 

de herfst is voorbij.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtig bladeren boek met mooie gedichten. Margarethe 🌺

Hannie de Beer zei

Geweldig Marjo! Een prachtige combinatie van textiel kunst en poëzie!