woensdag 7 juni 2023

Trap: Wat is er boven of beneden


Dit keer heb ik het thema voor De-Uitdaging.blogspot.com gekozen  Het is het 60ste thema en dus 15 jaar maak ik hier elke 3 maanden n.a.v. een thema een quilt voor deze Artquiltergroep

Ik kwam op het thema "Trap" omdat ik al tijden foto's maak van trappen. Oude in kastelen met van die ronddraaiende uitgesleten treden of  wat minder oude maar speciale gebouwen als de trap de Arc de Triomphe in Parijs, de trap in the Towerbridge in London of zoals laatst in het Drents museum in Assen waar ik op het idee kwam dat het er nu maar eens van moest komen er iets mee te doen. Een trap gaat ergens heen of komt ergens vandaan. Dat geeft een gevoel van nieuwsgierigheid en/ of spanning. Nieuwsgierig naar wat er daar verderop is of spanning over vooral in oude gebouwen de trap daar boven is qua stevigheid en begaanbaarheid. Ik ben niet zo'n held op smalle steile en vooral uitgesleten trappen.


Omdat ik koos voor het formaat  40 x 60 cm heb ik voor een spiltrap gekozen die ik in deels 3D wilde uitwerken in textiel.  Bij een rondleiding op het Sanatoriumterrein van Zonnestraal aan de rand van Hilversum heb ik in september 2019 foto's gemaakt van de trappen in het gebouw met de ziekenzalen.  Zonnestraal is  van architect J.Duiker uit 1928 en was bestemd voor diamantslijpers met tuberculose. Later werd het een algemeen ziekenhuis op het landgoed  van 120 ha.Nu is het een rijksmonument.


Het stond al enige tijd leeg  maar er waren rondleidingen waarbij je ook in de vervallen delen mocht komen. En zoals het vaak gaat, het moet eerst slecht er aan toe zijn en dan wordt het gerestaureerd.  Dat was in 2019 nog niet en de trappen waren de best bewaarde gedeeltes. Zo 'n spiltrap verhult niet wat er boven of beneden is en dat maakt het wel mysterieus. De trap is van beton en de wanden van doorzichtig en ondoorzichtig glas in stalen kozijnen

Van papier een maquette gemaakt op schaal zodat ik alle treden en stootboorden op maat kan maken. Dan materialen zoeken om het totaal van textiel te maken. Een textiele lijst van buitenmaat 40 x 60 cm gemaakt van katoen waarbinnen 4 lagen groene dikke stof zit. Dit op de hand gequild zodat het stevigheid geeft om alle trapdelen in te bevestigen.  Elke traptree krijgt 3 soorten katoen voor bovenkant, dikte van de tree en stootboord. 


 

Elke traptree is anders van lengte en breedte dus alles goed genummerd

 


Daarna wordt het katoen om een gestapelde laag dikke viltachtige geweven, groene, stof genaaid. Zo is elk onderdeel van deze quilt uit  3 of meerdere lagen textiel gemaakt.



Als alle 3D treden boven elkaar zitten ziet het er zo van achteren uit.  Hier zie je links de glaswand waar de treden aan de rechterkant aan vast zijn genaaid door de stootboorden tussen de treden is het een gesloten strook geworden die aan de spil vastgemaakt is steeds op de vereiste hoogte.



Voor het perspectief zie je bovenste treden zonder de stootboorden. dus deze treden kunnen op 1 strook stevige lutrador worden genaaid. elke trede heeft weer zijn eigen maat. en zal aan de linkerkant langs de spil vastgenaaid worden terwijl de steeds smallerwordende treden aan de rechterkant aan de glaswand ( van textiel) vastgenaaid worden. Dit was een lastig werk omdat het moeilijk vasthouden is als je zo #d wil werken. Maar het is gelukt al moest het soms even worden uitgehaald om over te doen. DE stootboord van de onderste trede kreeg een tegelpatroon. Dat is een strook uit een oude handdoek.



Dan is de rechter helft klaar en wat zal er boven zijn?



Je kunt zelfs nog om de hoek voorbij de bovenste trede het licht zien dat door de opengehouden ruimte schijnt. 


Dan de linker helft van deze spiltrap. Naar beneden kun je geen treden zien als je op de etage staat maar wel de glaswand die in onderkant ondoorzichtig glas en bovenkant doorzichtig glas heeft. De glaspanelen zijn in stalen .kozijnen geplaats. Dit heb ik met 2 tinten textiel in stroken vertrapt aan elkaar gezet en dan op 2 lagen groene stof machinaal gequild.  De glaswand loopt rond dus ook aan deze kant is een bovenste tree van de trap die om hoog komt en daar aan zit de glaswand in een bocht vast met een diepte voorbij de laatste tree.

Trap naar beneden wat zal daar zijn?



Bij een spiltrap zie je ook de onderkant van de treden of de afwerking eronder van de trap die naar boven gaat. Daardoor kun je niet zien wat er boven is. Dus weer een stuk papier op maat maken voor het patroon van de vorm die niet alleen strak om de spil moet aansluiten maar aan de andere zijde aan het frame moet passen en nog bol loopt de diepte naar achteren in. 


Dan is de quilt klaar, een overzicht van de gebruikte materialen.



"Trap: Wat is er boven of beneden"  vanaf links gezien  De ruimte achter de opgaande trap is open.
 

"Trap: Wat is boven of beneden" vanaf rechts gezien. Ook hiers is de ruimte boven de laatste tree open.


De trap in het Sanatorium Zonnestraal van boven af gezien. Geeft nog veel mogelijkheden om verder te gaan met dit thema.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi met diepte en beweging van de draaitrap

petronille zei

Dit is echt hogere rekenkunde gecombineerd met hogere naaikunde resulterend in een prachtige quilt. Wat een werk! Heel mooi.

Hannie de Beer zei

Een mooie verwerking van de spiltrap! Interessant dat het sanatorium wordt gerenoveerd!