Wat is vrij? De wind is vrij. Buigt om iets heen maar gaat zijn eigen gang.
Is de mens vrij? Gedeeltelijk zijn we vrij. We zijn een sociaal wezen in een maatschappij en houden rekening met elkaar.
De "natuur" is die vrij? De planten bv veroveren de ruimte waarin ze leven . Worden ze beperkt dan proberen ze het op een andere manier om zich voort te planten. Dieren in de natuur zijn vrij maar onderdeel van een ecosysteem en voedselketen.
Water: water baant zich een weg. Regendruppel op de grond, meerdere bij elkaar, waterstraaltje, bergbeekje, waterval, rivier ,rivierdelta, de zee, verdamping, regen, etc
Het eerste materiaal wat mij direct aansprak was het magische blauw met zilveren strookje en de zwarte tule. Samen had dat een "papiereffect"
Is het "vrij" om zo maar met iets te beginnen en te kijken waar het naar toe gaat? Ja maar het hoofd maakt al weer plannen voor het uiterlijk maar ook de techniek van het maken. De hoeveelheid materiaal is ook niet oneindig dus er moeten keuzes gemaakt worden.
Wat als ik eens vrij ga werken en proberen een landschap met water probeer te maken is het eerste wat in mij op komt. Maar dan heel dun als het vouwwerk in de 3D "Griezels" uitvouwboekjes van mijn zoons.
De waterval laat zich makkelijk vouwen door de blauw/zilveren stof op het geplooide tule te naaien, Het komt dan uit op een door mij gequilte blauwe (Paapje achtige) katoen. Alles versierd met de mooie kralen die Teuny heeft meegegeven. Dan moeten de bladzijde komen. Op een dubbele laag witte tule komt een textielversteviger en dan de stroken handgeverfde stof met de oranje kleurdelen aan weerszijde van de meer groen/gele lap. Zonde om in de lappen te knippen dus ik heb ze in hun geheel gebruikt. .Dit allemaal doorgequilt tot een heel dunne laag die zich in 2en laat vouwen op de naad tussen de lappen.
De strook organza met fluwelige bladprint had de takjes in de breedte. Om toch hoogte van bomen te krijgen heb ik de strook op 4 lagen zelfde kleur organza uit eigen voorraad gelegd en deze langs alle takjes/blaadjes doorgequilt. Door het quilten van zo dunne stof gaat het van zelf wat bollen. Daarna de takken uitgeknipt en boven elkaar geplaats met korte verbindingsstukjes van organzastapeltjes.
De 2 bomen zijn onder een hoek aan de boven en onderkant van de geknikte vorm genaaid. Daar door gaat het geheel in de 45 graden knik hangen Dit na veel experimenteren. Er was een steviger achterwand nodig om de stijfheid van papier na te bootsen Om de echt haakse hoek te krijgen was een achterwand van dik wolvilt de beste textiele oplossing . Ook moest de ophangtunnel hoger en heeft de quilt nu 2 tunnels onder elkaar. De ophanglat is 2 stroken wolvilt met een strook aluminium er in aan 2 Dogen om een zo plat mogelijke Lat te hebben. In de onderste tunnel zit een 3 dubbele strook wolvilt.
Voor de echte haakse hoek kunnen de te openen ringen vast gemaakt worden aan de met het linnen garen geborduurde bloemen naast de rolletjes handgeverfde kaasdoek/
Als deze stagen niet worden gebruikt hangt het voorste deel als een afwatering naar voren. Dat is de vrijheid van de zwaartekracht.
Achterzijde van de quilt.
En het water :
Het water gaat verder, van waterval naar vijver, naar,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Het was heerlijk om zo vrij te experimenteren met textiele oplossingen voor dit project.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten