dinsdag 8 maart 2011

KILT IN RITME

Voor het thema Muziek van De-Uitdaging en het thema Ritme van de mini - tentoonstelling van het Quiltersgilde heb ik (alsnog) een quilt gemaakt.Dit is een verkleining van een ontwerp voor een quilt die ik vorig jaar voor OEQC in Veldhoven wilde maken.
Omdat onze oudste zoon heel erg ziek werd en plotseling geopereerd moest worden ligt die quilt er nog steeds onafgemaakt. Met Peter gaat het weer goed al moet hij de rest van zijn leven medicijnen gebruiken door de noodzaak om 80 cm dunne darm te verwijderen omdat het om de meckel divertiekel was verstrikt geraakt.


KILT IN RITME


Als ik aan muziek denk is het ritme daar een belangrijk onderdeel van.
Maar hoe visualiseer je muziek en het ritme. En welke muziek zal ik kiezen, ik hou van opera tot keltisch en Leonard Cohen.

Als Schotland fan hou ik ook van Bagpipe muziek in traditionele en moderne vorm.
Een prachtig Schotslandschap met het geluid van een bagpiper is een fijne vakantie herinnering van mij. Ik heb er een foto van in de huiskamer hangen.
Als ik aan die muziek denk zie ik de doedelzakspeler met zijn tartan rok/kilt die meedeint op het ritme van de muziek. Door de wollen stof die gebruikt wordt voor de kilt vallen de plooien in een vast ritme/afstand en bewegen met elke beweging van de drager mee.


Ik heb in de plooien van de "kilt"strips van geweven plastic genaaid die nu de plooien een 3D vorm geven. Door tussen de plooien te quilten en tule te gebruiken om schaduwen aan te geven blijven de plooien staan in de vorm die ik wil.
Bij elke "kilt" gaan de plooien een eigen richting op. Ook de sjaals over de schouder hebben hun plooiritme.

Natuurlijk mag je ook onder de kilt kijken van deze bagpipers.
Maar veel meer dan de bovenrand van de sokken is er niet te zien.
Wel kun je op b.v. http://www.redhotchillipipers.co.uk/ kijken voor moderne doedelzakkers met hun swingende show en hun muziek horen. b.v Queenmuziek op de bagpipe.
Maar ook de Peatbog faeries van de Isle of Skye maken geweldige muziek waar ik vaak naar luister als ik aan het quilten ben. http://www.peatbogfaeries.com/
Ze zijn ook op you tube te zien en horen.
KILT IN RYTHM
Inspirered by the Scottish bagpipemusic this quilt is made for the theme Music of the http://www.de-uitdaging.blogspot.com/ and the theme Rythm of the mini -exhibition of the Dutch Quitersgilde.
The woolen tartan material is quilted with strips of woven plastic to get the pleats in 3D in the way I wanted.
Ofcourse you may look under the kilts of these quilted bagpipers, but ther's is no more to see than the top of there stockings.
You can see and hear the music that inspired me on http://www.redhotchillipipers.co.uk/ and http://www.peatbogfaeries.com/

1 opmerking:

Margeeth zei

Wat een verhaal van je zoon! De quilt is heel origineel, ik ben al een paar keer foto's ervan tegengekomen in groepen waarbij mensen er altijd iets van vinden.