maandag 28 maart 2022

Rondreizen


Thema Reizen  door mij gekozen voor De-Uitdaging.blogspot.com 

"Rondreizen" 

quilt,40 x 60 cm , 2022

Voor mijn ontwerp ben ik uitgegaan van reizen door actief te zijn maar ook gereisd worden.

Ik mocht lang geleden meereizen met mijn man op grote koopvaardijschepen. Dat was ergens ter wereld er naar toe reizen en dan gereisd worden. Dat betekende heel veel zee en af en toe land in zicht. Zo ook wel 8 keer door het Suezkanaal. Heerlijk vanaf begin "s morgens vroeg aan dek zitten kijken hoe het landschap vlakbij langs je komt terwijl je van Middellandse Zee naar Indische oceaan vaart. Van Europa naar Azië. en andersom. Daar moet natuurlijk een wereldkaart bij waarop de reizen staan die we samen maakten. ( Paul is daarvoor ook 2 maal de wereld rond gevaren als maar door naar het Oosten)

Wereldkaart getekend op papier en daarop op stof de contourlijnen en reizen geborduurd.Landgedeelte ingekleurd en daarna geplaats op de middelste berg waar links de bergen komen en rechts het Suezkanaal 
De inspiratie voor het gereisd worden komt uit ons fotoalbum van de reis in de zomer van 1984  op de Nedlloyd Rochester een Roll on -  Roll off schip . Hier Paul aan dek tussen zijn werktijden door als Scheepswerktuigkundige. Zo zat ik dus aan dek. Aan selfies doe ik niet maar later die dag heeft Paul toch nog een foto van mij gemaakt. 


2 maal mijzelf geborduurd op de stof die ik ook al in het landschap een het dek van het schip had gebruikt. 

Want reizen is voor mij ook wandelen in de natuur. In de vakanties graag een berg op vooral in Scotland  waar je zelfs de hele dag kunt wandelen zonder iemand te zien. En waar de vakantie altijd begint en eindigt met de nachtboot over de Noordzee.
Hier dus varend door het hele rechte Suezkanaal aan dek met uitzicht op het Egyptische landschap. En wij hebben dus een eettafel tafelkleed met de wereldkaart. 


 

Hier wandelend de berg op langs kronkelende riviertjes die uiteindelijk in zee uitkomen.Het 193 km lange Suez kanaal met aan 1 kant de woestijn en de andere kant het gedeeltelijk bewoonde  deel van Egypte.
 

De enige "bocht" in het kanaal : de " Bittermeren" waar het kanaal in uit komt en  wat breder is zodat de schepen in konvooi elkaar kunnen passeren.


  

Er wordt gewoon gezwommen in het kanaal terwijl er 200 + m lange schepen langs varen. 

Ook wordt er vlakbij geleefd, etenswaren verbouwd en kamelen gehouden. 

(Foto's uit mijn fotoalbum )


Dat het niet alleen maar fijn varen was verteld deze foto in het album nog.  Invasie in Koeweit maakte dat we met de reddingssloepen gereed , buitenboord hangend door de Perzische Golf en Rode Zee moesten varen richting Suezkanaal. Op trillingen en geluid reagerende zeemijnen dreven in de zee en wij vaarden op een Roll on -  Roll Off schip dat enorm veel rammelend geluid maakte vanwege de  grote ramp ( oprijbaan)  die achter aan het schip hing. Toen we bij het Suezkanaal arriveerden kwamen de Nederlandse Marine mijnenvegers er uit varen om de boel weer schoon te vegen. Spannende tijd waar we behalve steeds rond ons rondvliegende helikopters van het USA leger geen oorlogsgeweld hebben meegemaakt. Maar weken slapen met dichtbij een zwemvest en tasje met de belangrijkste spulletjes is niet prettig.  

4 opmerkingen:

Aart zei

Mooi werk!! Wie verre reizen doet, kent vele verhalen. Jij put daar elke keer weer inspiratie uit voor nieuw werk!!

Ine van Doornmalen zei

Wat een mooi verhaal bij de quilt.

marjostoeckart.blogspot.com zei

Alweer lang geleden, maar wel een hele mooie tijd en veel gezien en beleefd onderweg.

Hannie de Beer zei

Super zeg, die bijzondere reizen! Een bron van inspiratie!