zaterdag 25 juni 2022

DrieDimensionaal

                                            DrieDimensionaal

                                            Textiel, omtrek 200cm, 2022

                                            Thema: Neurografie, formaat vrij, voor De-Uitdaging.blogspot.com 


Eerst maar opgezocht wat Neurografie betekent (uitleg onderaan de tekst)  Dan over naar een textiele vertaling.  Vanwege formaat vrij heb ik de maximale maat om een omtrek van 200 cm te krijgen genomen  Een 2-laagse ondergrond bedekt met verschillende witte katoenen; oude, nieuwe en met damastweefsel.   Daarop een aantal (rest stukken) zwarte biasband als lijnen neergelegd. op de hand vastgenaaid zodat er nog makkelijk iets aan kan worden veranderd. (Het is bij neurografie de bedoeling dat je spontane tekeningen maakt volgens een paar regels. Mijn vertaling is om materiaal te gebruiken dat ik zo tegen kom in mijn werkkamer)

Met de lijnen klaar het hele oppervlak aan stof nat gemaakt en met textielinkt beschilderd als een aquarel nat in nat. De gele en blauwe tinten vloeide hier en daar over en maken zo een mooie kleurencombinatie.

De vlakken worden met bandjes, organza ,kant, en wat ik zoal aan borduurgaren vind ingevuld. een paar vlakken zijn machinaal ingevuld. 

Ook een experiment met breisteken borduren met zelfgeverfd garen. (ooit een klos katoen naaigaren in verschillende standen in procionverf gehangen.)

Een klosje effen blauw linnendraad eerst deels gebleekt en daar weer geverfd.


En verwerkt op verschillende manieren als vlakvulling.


Dan zijn alle vlakken gevuld en is het eigenlijk zonde om er stukken af te knippen. 


Dit is de achterkant van al het doorquilten.

Het lijkt ook wel op een wandellandkaart met hoogtelijnen. Dus als ik nu de zwarte lijnen dubbelvouw en doornaai ontstaan er "bergen en dalen" en wordt het oppervlak kleiner en dus de omtrek ook. Hoogste "berg" is 9cm.


Voor het precies op maat maken van het werkstuk heb ik 2 centimeters aan elkaar gespeld en de vorm zo in de vereiste maat gemaakt. Driedimensionaal met een omtrek van 200cm.

Want neurografe is een tekenmethode om je vrije expressie naar boven te halen maar moet wel volgens strakke regels.  Hier heb ik vrij en spontaan gewerkt met die ene regel . thema en de omtrek van 200 cm.


 Neurografie:

"Schrijf een paar woorden op als thema. Teken op papier eerst lijnen. Alle lijnen lopen over de rand , geen gestopte lijnen.  Dan de lijnen die elkaar kruizen in de kruispunten afronden. Dan weerlijnen toevoegen voor een mooi(er) ontwerp.

Dan inkleuren in de vlakken in vloeiende tinten. 

Reflect op het eindresultaat, hoe voelde je je makend en er na."

3 opmerkingen:

Eke zei

Een mooie omschrijving van wat je gedaan hebt met een verrassend resultaat. Op FB volg ik al een tijdje een neurografie tekengroep, een fascinerend thema.
Mooi werk Marko en het 3D effect maakt het heel spannend

Hannie de Beer zei

Een goede uitleg van het thema! Mooi weergegeven en fraai quiltwerk!

Petra zei

Wat je dan al niet met die 'ene regel' hebt gedaan. Het ombuigen naar driedimensionaal vind ik bijzonder (en) spannend. Het dan vertalen naar een andere passie van je, maakt het eigen, helemaal Marjo!