vrijdag 27 september 2024

What I wanted to do / Wat ik wilde doen

What I wanted to do / Wat ik wilde doen

Quilt, 40 x 60 cm, 2024

Dit keer was ik aan de beurt voor het kiezen van het thema voor Artquiltgroep De-Uitdaging.blogspot.com. Ik had meegedaan aan het Quilertsgilde project "Van Tekst naar Textiel " winter 23/24 en had toen 2 teksten waar ik wel iets mee wilde doen. Maar het ene plan, een 3D werkstuk was praktischer te exposeren op een expositie in Rijswijk dan het andere plan. Dus daarom wilde ik nu het 2e plan gaan uitvoeren. Want het plan bleef zich ontwikkelen in mijn hoofd en de behoefte om het te maken werd steeds groter.

De tekst voor dit werkstuk is een Quote van J.R.R. Tolkien uit de "The Fellowship of the Rings ",1957. Het is een veel gebruikte quote en onze zoon Peter (1-3-1990) had het heel toepasselijk als Motto voor in zijn scriptie "Implicit Motives and Decision Making: Mechanism and Application" staan. 20-12-2016 is hij gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht tot doctor in de Psychologie.


"All we have to decide is what to do with the time that is given us"


vandaar ook mijn titel "What I wanted to do"

Het formaat dat ik er bij koos is 40 cm breed en 60 cm hoog. Dit omdat het ongeveer 4 x een A4 is dat past bij mijn plan van een boek.

Van ongebleekt katoen heb ik 4 voorkanten-delen voor een boek gemaakt waarin mijn "Herinneringen" aan Peter en ons gezin kunnen worden bewaard. Elk deel van het boek bestaat uit 3 lagen textiel verbonden aan elkaar volgens het quiltprincipe.

Op de onderste linker en rechter helft is een diagonaal afgezaagde boom te zien. Met smalle strookjes creme katoen (over van het project van handwerken met de moeders van OOK ( Vereniging Ouders Overleden Kinderen) heb ik de doorgezaagde jaarringen gemaakt. Steeds weer reepjes( in het midden gestikt) toegevoegd in een ovale vorm, Buitenste rand net iets lichter zoals in de natuur. Daaromheen een bast van oude donkerbruine tricot van een verfproject met stukjes er op geappliceerd voor baststructuur. De boom is in een varenbos van een organza met velourstructuur.

De bovenste linker en rechterhelft hebben nog een punt van de boom en verder is het een uitzicht via het strand naar zee. De oneindigheid. De lucht is een dunne lichtblauwe katoen dat over verschillende tinten grijze stof ligt. Horizontaal doorgequilt geeft het zo diepte aan het luchtlandschap.

Aan de horizon een strook glitter stof en daarna de zee verder van een turquoise tricot zomerjurk. Uit de gekregen textielvoorraad. Kleur was passend en de mouw had een mooie afwerkrand voor de golven. Branding van witte kant stukjes en zandkleurig katoen voor het strand.



Het kaft van het boek is in de sfeer van de boeken van de Harry Potter Films. De band van het boek zit hier aan de linker en rechterkant. De band is (3 laags) van een stevige bruine voeringzijde. Daarop stukjes oude wollen winterjas geappliceerd. Deze stof waren restjes van een winterjas die mijn moeder voor mij had gemaakt toen ik zo'n 10 jaar was. Zo stijf en kriebelig dat het geen pretje was om de jas te dragen. Later heeft ze Teddyberen van de stof gemaakt en de restje vond ik weer bij het opruimen van haar huis. 

Het geheel van de band heeft het effect van oud gecraqueleerd leer. 

Hier het boek als het opengeslagen ligt.

De volgorde van de bladzijde van het boek wilde ik kunnen veranderen en er steeds aan kunnen toevoegen. Er is zo'n 5 cm hoogte in de band als de kaften dicht zijn. Daarom hebben de bladzijdes voor en achter aan onder en bovenkant drukkers. Ook de kaft heeft drukkers zodat het geheel kan sluiten maar ook kan hangen. 

De bladzijdes zijn van de achterkant van ongebleekt katoen en een tussenlaag van een stevige  vliesline. De top is een fotoprint op poplin van een collage van foto's en tekst. Bij sommige bladzijdes heb ik ook nog textiele voorwerpen of bandjes toegevoegd.

De bladzijde die het begin van het idee voor dit werkstuk was.

Tekst: Peter, 10 jaar. Juf vroeg de klas "wat willen jullie later worden? Peter had geantwoord verteld zij later aan mij omdat ze het zo speciaal vond. Hij wilde geschiedenis studeren en dan in een kamer zitten en een boek schrijven. Hij is na het Gymnasium Psychologie gaan studeren, deed een Research Master en schreef zijn Doctors scriptie. 

Bladzijde Broers. Peter was 3  1/4 jaar toen hij een broertje kreeg. Freek. Ze zijn grote vrienden geworden. Samen veel dezelfde boeken lezen en op vakanties uren kletsen terwijl we berg op en neer wandelden. Samen Vikingen na vakantie Denemarken vanwege Legoland. Ridder en Robin Hood festivals in GB en samen op de Fabritiusschool.


Bladzijde Sport: vanaf 8 jaar op Hockey. Al snel gespot door Jeanneke van 't Hek om Keeper te worden. Bij de HMHC daardoor bijna altijd in het 1e team van je leeftijdscatagorie. Op je 15 een zomer tennisles maar en Hockey, Cricket en Gymnasium was net te veel. in 2016 begon je weer met veel plezier tennis maar in juli kon je door de hersentumor niet meer tennissen. Het triggerde aanvallen. Zo verdrietig, moest je er mee stoppen. 

Gehaakte hockeystick en gequilte tennisracketapplicatie. geborduurde ballen.

Bladzijde Sport: Cricket bij de Hilversumsche Cricket Club. Vanaf 12 jaar ging je samen met Freek op Cricket. Al gauw was er een Jeugd Under 15 en daarna Under 18 team samen met Kampong. En je speelde al vanaf 16 in het Herenteam waar je vader ook ging spelen. Veel zomers van lange dagen op de Nederlandse cricketvelden maar ook op Tour met trainer Mike Farrant naar GB.

Bladzijde Munro's in Scotland. Je was 12 en Freek nog net geen 9 toen we de 1e Munro, maar dan ook direct de hoogste berg van GB opgingen (5-5-2002) met nog volop sneeuw. stijging 1344 meter. Prachtig vonden jullie het. Het was ook prachtig. Bovenop konden we met al die zon tot aan Ierland kijken. De eerste van heel veel mooie wandelingen in de hele GB en Spaanse en Franse Pyreneen en in  Noorwegen wilden jullie ook wel de hoogste bergen. Gelukt. Nou jullie wel. 


Bladzijde  Meivakanties,  Zomervakanties nog meer bergen en kamperen aan Loch Ness

Bladzijde Studeren. Bachelor uitreiking. Masters uitreiking met speech van Madelijn Strick die je co-promotor zou worden.

En dan werken op je  Universiteit van Utrecht: promoveren en lesgeven - studenten begeleiden onder professor Henk Aarts. Je ging zo met een vaart. Na 2  1/2 jaar had je de zomervakantie tijd willen nemen om te gaan werken aan de definitieve versie. Week voor vakantie openbaarde de niet operabele hersentumor zich en veranderde alles. De neurologe van het VU MC zei "ga doen wat je leuk vindt " en jij zei "dan ga ik mijn promoveren afmaken". Tussen alle 8 weken elke dag  bestralingen, chemokuren, meerder keren een week opnames vanwege complicaties was dat je drijfveer. Ook toen niets hielp en je moest denken in maanden ging je er voor. 20 -12 -2016 werd de mooiste dag van je leven. Je kon zonder je stok staan. Praten ging goed en al was je rechterarm al bijna verlamt je genoot van de hele ceremonie en je scriptie werd door de decaan van de faculteit benoemd tot de 4 beste van het jaar. De andere 3 waren al gekozen.

Bladzijde Harry Potter. Al voordat het in Nederland bekend was las je als 11 jarige  in de vakantie de pocket van de 1e Harry Potter. Met hulp van woordenboek. Alleen cauldrum stond er niet in. Hele vakantie ons afgevraagd wat dat toch was. Later alle mogelijke filmlocaties bezocht. Je had gezegd dat je ook het hert als patronium had willen hebben dus die heb ik nu voor hem gehaakt.




Alle tot nu toe gemaakte bladzijdes bij elkaar maar het worden er zeker meer dan deze 10.

Zo zijn de bladzijdes met drukkers in het boek bevestigd.


Achterzijde van dit quilt / boek





 



Geen opmerkingen: