zaterdag 23 november 2024

Confuses


Confuses

(Latijn voor verwarring, in de war zijn)
50 x 50 cm,2024

Toen de mail binnen kwam van Erna voor het nieuwe thema van De-Uitdaging zat ik voor lunch op een favoriet plekje in de Kloostergang van het Pandhof van de Domkerk van Utrecht.
"Harry in de warry" De uitdrukking kende ik niet, even gegoogled en er over nagedacht.


Voor mij staan op dat moment de Middeleeuwse bogen van de kloostergang en net tegenover een ingang is daar de speciale boog. Met dat hele aparte touw van steen dat de steenhouwer daar had gemaakt. Alsof de boog door middel van een touw bij elkaar wordt gehouden. Niemand weet precies wat de bedoeling was maar het lijkt als of de steenhouwer in de war was en dat voor eeuwig wilde laten zien. 
utrechtaltijd.nl/verhalen/het-touw-in-de-pandhof-van-de-dom/  verteld een aantal mogelijke verhalen.


Na wat denkwerk kwam ik toch weer op de Pandhof. Zoveel mooie herinneringen o.a. aan de 2 x dat we er in het naast gelegen Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht waren voor de Master en het promoveren van Peter. De deuren komen uit in de Kloostergang. En ik kom hier ook al vanaf mijn eigen studietijd.

De vele foto's bekeken en een paar uitvergroot getekend. Elke boog is anders in deze kloostergang. 1 er van getekend op een witte textielverstevigstof. Daarop een dunne fiberfill en de voorkantstoffen. Een crème damast voor de linkerkant met het touw (wat meer structuur in de stof) en een gladde synthetische stof voor de rechterhelft met de boog zoals deze er uit zou zien zonder de touwwikkeling.


De lijnen op de hand doorgestikt aan de achterkant en daarna aan de voorkant de kleine gaten op de hand gevuld met steken.


Daarna de grote oppervlakken eerst met een bruine verf beschilderd in meerdere laagjes om een gemêleerd oppervlak te krijgen. Daarna de bruine delen machinaal gequilt met kleine cirkeltjes.
 

De linker en de rechter boogdeel daarna aan elkaar gezet. Ik had geen idee hoeveel het quiltwerk zou krimpen voor beide materialen maar dat deed het allebei helemaal niet. Alles op 50 x50 cm gemaakt met tussen de bogen de steunbeer net zoals in de Pandhof de bogen tussen de steunberen zitten. (foto: achterzijde middennaad)


Als laatste met een dik getwijnd garen de touw-wikkeling gemaakt. Er was een priem nodig om met een dikke naald door de 3 lagen te gaan. 


Gaatjes geprikt en precies de wikkeling na gemaakt zoals de steenhouwer zijn 3D werk heeft uitgevoerd




Het is als of er een echt touw om de bogen zit dat de delen van de boog bij elkaar houdt.

Laatste foto: 
Voor en achterkant van de quilt met 2 bogen. Zo is te zien hoe de omwikkeling van het beeldhouwwerk in textiel is uitgevoerd.






 

1 opmerking:

Petra zei

Een van de mooiste plekjes van Utrecht. Verstild in de stad. Wat heb je dat weer prachtig verbeeld. Complimenten, hoedje af ;-) !