vrijdag 27 juli 2012

Kimono inspiratie


Afgelopen zaterdag ben ik naar Zeeland geweest voor de "From Japan With Love"expositie  in de "World of Silk" in Meliskerke. De expositie is er nog tot 29 september 2012.
www.worldofsilk.nl voor verdere informatie.
Het was een prachtige tentoonstelling van antieke kimono"s, ontwerpen voor Obi's en allerlei accessoires voor het dragen van kimono's . Vooral het borduurwerk en de ingeweven kraanvogels vond ik inspirerend.  Het was de 200 km. er heen zeker waard.


Hier een pop in kimono. Ik heb deze poppen veel gezien in Japan. Ik ben tussen 1982 en 1985 5 x in Japanse havensteden geweest en ook aan boord hadden we zulke poppen. De scheepvaartmaatschappij Nedlloyd waar mijn man voor vaarde kreeg deze als een schip voor het eerst in een Japanse haven kwam. Ze stonden in de lounge in een glazen kast. Net als nu in de tentoonstelling.(waardoor er alleen met de reflectie van mijzelf gefotografeerd kon worden. Dus de blauwgroene waas is mijn sneeuwverf Tshirt.) In die tijd zonder internet heb ik weinig textiel winkels gevonden en had ik zeker geen geld om die dure kimono's te kopen. Wel vond ik in Tokio een rest stukje zijden  Obi- stof met kraanvogels ingeweven in een groot warenhuis. Daar heb ik toen aan boord van de Nedlloyd Dejima met een daar gekocht pakje DAS klei deze pop gemaakt en met de Obi-stof als kimono. De pop staat nog steeds op een kastje in de huiskamer met wat andere souveniers uit Japan.In de week voor het bezoek aan de kimono expositie heb ik een sneeuwverflap gequild waar deze detailfoto het rechts midden van is. Totale quilt komt nog wel eens op het blog als deze naar een TT gaat/is geweest.  Het is een in het centrum afgebonden lap die met rood, blauw en gele verf in sneeuwverftechniek is geverfd waarbij ik de lap om en om steeds om z'n midden vouwde en afbond.
Omdat er een rood hart in ontstond en de kleuren naar buiten toe in een cirkel opgebouwd zijn heb ik alles vanuit het hart naar buiten toe gequild met de kleuren die er dan steeds waren. Ik heb de quilt Power genoemd omdat de afbeelding voor mij heel krachtig overkomt.


Geeft dus een heel scala aan kleuren garens.
Het rode hart is aan het eind nog gequild met regenboog metalic garen.
Omdat er 2 stroken overbleven van de grote lap heb ik hiervan na het bezoek aan de "World of Silk"expositie  een Japans geinspireerd quiltje gemaakt. (26 x 48 cm) "Power II ".After a visite to the "World Of Silk"exhibition "From Japan With Love" www.worldofsilk.nl I show here the beutiful embroidery of krane's on Kimono's and a Doll in Kimono from the exhibition. I was from 1982 till 1985 5 times in Japanse harbou town's  but than didn't find any textileshops. I found a piece of Obi textile in Tokio in a department store and made myself a Japanese Doll. We had those doll's on the ship I was sailing on with my husband , the Nedlloyd Dejima. The doll's  were on the ship, given by the Japanese harbours when it had it's first call there.
The detail of a quilt named "Power" is on the next pcture. It is quilted with all the colours that was in the fabric Idyed by painting fabric with snowmethod. And from the leftover of that quilt I made the quilt Power II inspired on the Japanese embroidery at the World of Silk exhibition.

5 opmerkingen:

Hannie zei

Schitterend Marjo! De tentoonstelling lijkt me ook erg de moeite waard. Maar jou impressie is helemaal super! De grote quilt krijgen we zeker nog eens te zien?

Anoniem zei

Zo te horen weer heel wat inspiratie gekregen op die tentoonstelling.

mia zei

Mooie tt daar in Meliskerke, ze hebben daar elk jaar wel een zijde tentoonstelling, gr.mia

Christina zei

mooie kleuren.

meta zei

Vorig jaar ook geweest, zo mooi, al die kimono's.