dinsdag 3 juli 2012

Zuiderkerk Hilversum


Dit is de straat waar ik aan woon. De foto is van vlak voor mijn huis  De magnolia's zijn net in bloei. Aan het begin de straat staat de Zuiderkerk. Meer dan 15 jaar geleden werd dit gebouw bedreigt met slopen voor nieuwbouw zo hoog als de toren ( 32 meter) maar dan over de hele breedte van het perceel.

Omdat we geen torenflat met daarbij een supernarkt in onze 30km straten wilde, begonnen we met een aantal bewoners van de buurt een actiegroep. Dit zorgde uiteindelijk na jaren strijd tot aan de Hoge Raad dat de bouwplannen van de Gemeente Hilversum niet door ging en dat onze straten ook geen radiaal werden. Maar omdat de gemeente nu eenmaal het gebouw had gekocht om er aan te verdienen bleef het plan altijd in een la  wachten om weer actief te worden. Nu zelfs met een parkeergarage en supermarkt er onder en dus nog meer verkeer en overlast in de straten.


(foto uit de Kalender 2012 van de "Stichting Pas Op")


Zo'n 5 jaar geleden werd een officiele vereniging opgericht met met zo'n 700 leden. Deze is op politiek en sociaal vlak actief. Het kerkgebouw was toen al enige tijd in gebruik door de internationale kerkgemeenschap Thousand Hills.
De Verening Buurtgroep Behoud de Zuiderkerk organiseerde o.a.meerdere keren per jaar "Kunst in de Zuiderkerk.". Door al onze akties en de mogelijkheid dat de Thousand Hills de kerk kon kopen zal het gebouw nu blijven bestaan. Het gebouw behoort tot een wijk van cottagestijl huizen en speciaal stratenplan zoals de Stadsarchitect W. Dudok dit heeft bedacht. De kerk wordt zelfs een gemeentemonument.

Hiermee wil ik als actiemedewerker van het bestuur van de Vereniging Buurtgroep Behoud de Zuiderkerk de Thousand Hills feliciteren met hun aankoop van het Kerkgebouw.


         Het glas in lood raam dat mij inspireerde tot het maken van deze quilt                                          "Raam Zuiderkerk"         ( 100 x 50 cm)


By this way I want to congretulate the Thousand Hills for buying the Zuiderkerk Hilversum.

3 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Wat fijn dat jullie acties en alle energie die erin gestoken is,nu word beloond met het behoud van de kerk! Het is een prachtig monument,zeker waard om te behouden.
Misschien binnenkort weer een tentoonstelling van je in de kerk?

mia zei

Geweldige actie van Thousand Hills en jullie actiegroep. Gefeliciteerd en dat er maar hele mooie tentoonstellingen en kunstmarkten gehouden kunnen worden. gr. mia

christina zei

De aanhouder wint. Gefeliciteerd, want je moet wel een heel lange adem hebben om het vol te houden tot aan de eindstreep. En het is jullie gelukt. Soms begrijp je bepaalde gemeentes niet he, dat ze zo'n gebouw willen slopen.