vrijdag 3 augustus 2012

Puttertjes (Carduelis Carduelis)



In januari 2006 was ik met onze net nieuwe, eerste digitale, camera aan het spelen in de huiskamer toen er ineens 4 puttertjes in de voortuin kwamen. Ik had deze vogels nog nooit in het echt gezien en  heb dus direct door de ruit foto's gemaakt. Ze blijken dol te zijn op de zaden van de kaardenbol en die stonden nog in de tuin. Ze hadden snel door dat ik naar ze keek en zij keken dus naar mij en weg waren ze weer. Nu voor het thema "Vogels" voor de artquiltgroep De-Uitdaging was het duidelijk dat ik met die foto, die in een lijstje in de kamer staat, iets ging doen. Ik heb de puttertjes naar elkaar laten kijken in het ontwerp van de quilt en de muur als achtergrond gehouden.


Over de ondergrond van (in Dudokverband gemetselde muur) de gequilte bakstenen een heel lichtgroene organza met daaronder stukjes groen tinten organza voor de impressie van bladeren/tuin. 
Daarna de bladeren gequilt. De stelen en kaardenbollen zijn daar op geplaatst met daarop de vogels ( die los machinaal geborduurd zijn om trekken van het quiltwerk te voorkomen) geappliceerd in kleur zodat de applicatie één wordt met de ondergrond. 



Hier in detail de 2 puttertjes uitvergroot met een kaardenbol





Onze zoons hebben op de Fabritius  Basisschool gezeten, vernoemd naar de straat/laan waar deze in staat. Die laan is dan weer vernoemd naar de schilder Carel Fabritius (1622 - 1654) die vooral beroemd is van zijn schilderij " Het Puttertje" uit 1654.(in de collectie van het Mauritshuis in Den Haag) Zo was Het Puttertje dus een bekende voor ons maar komt als vogel toch niet vaak voor in onze omgeving. Tot die ene dag in januari 2006. Het baksteenpatroon Dudokverband is van de muur tegenover ons huis, de dependance van de Fabritiusschool ontworpen door architect W. Dudok.



In januari 2006 I took this picture of goldfiches in our frontgarden. The picture was taken from inside and they looked at me and of they went. It was the first time I saw these birds for real. For the theme "Birds" of the Artquiltgroup De-Uitdaging I made this quilt (50x50 cm). For the design I let the birds look at each other and I kept the wall as background. Quilt is made with cotton background for bricks with over it a transparant organza with green bits as plantsuggestion. On top of that the stems of the teasel and the goldfiches (separate machine embroidered).
My sons were on the Fabritiusschool named after the street it"s in. The street is named after the painter Carel Fabritius ((1622-1654) who painted the " Het Puttertje" ( the Goldfinch) in 1654. (Painting is in the colection of the Mauritshuis Den Haag, NL ) So we were familiar with the bird on the painting but only seen them once in our garden.

4 opmerkingen:

christina zei

Wat een schitterend verhaal. Prachtig uitgevoerd.

Anoniem zei

Zie de Uitdaging.

Hannie de Beer zei

Schattig die puttertjes! En je hebt ze zo mooi ingestikt.Een bijzonder idee om voor dit werk je eerste digitale foto te gebruiken. Het schilderijtje van Fabritius,heb ik verschlillende keren bekeken in het Mauritshuis. Leuk hoor!

Anoniem zei

Nu heb ik ze in het echt gezien, leuk!