woensdag 29 oktober 2014

Quilt " Holbeinsteek" op OEQC 2014

 
Holbeinsteek / Holbeinstitch
 
quilt, 70 x 90 cm
Geinspireerd op het schilderij van Hans Holbein de Jongere van Koningin Jane Seymour 1536/37
 
 
Nu dan na de expositie van de quilts in Veldhoven de gehele quilt op het blog. In het vorige stukje liet ik al het schilderij zien waarop de quilt is geinspireerd en  staat de achtergrond informatie bij de quilt.

Tijdens de tentoonstellingsdagen hebben zo'n 4000 bezoekers de quilts bekeken en  er waren veel leuke reacties bij onze demonstratietafels. Niet iedereen was fan van de latex handschoenen maar na de uitleg dat elk draadje en borduursteek tot in detail werd geschilderd door Hans Holbein en dat daar door de borduursteek ook naar hem vernoemd werd maar dat de huid als gestuct egaal glad werd geschilderd vond men de materiaalkeuze te begrijpen. Veel bezoekers hadden wel eens van de Holbeinsteek gehoord maar wisten niet hoe de steek gemaakt werd. Daar had ik een voorbeeld van gemaakt op stramien als uitleg. Voor mijn quilt had ik een eigen steekpatroon ontworpen omdat door deze steek de manchet goed ruimtelijk blijft staan.
 
 
De quilts hangen in Veldhoven aan lange lijnen vanaf het 5 meter hoge plafond wat in het geval van deze quilt erg grappig overkomt. Al was Jane Seymour niet een van de onthoofde vrouwen van Hendrik de VIII,  hier hangt zij wel. ( Jane Seymour stierf in het kraambed nadat ze van de enige zoon van HVIII was bevallen) 


 
In het zelfde straatje hingen links van mij de quilt van Jans Koster en rechts die van Hannie de Beer. Zij zijn ook De-Uitdagingleden. 1 quilt verder hingen de quilts van Corinne Zambeek en Marjo van der Leeuw. ex leden van De- Uitdaging.
Omdat de quilts vrij in de ruimte hangen is de achterkant net zo belangrijk. Hier is ook goed te zien dat de quilt is opgebouwd uit losse stukken net zoals de manier van kleden uit die tijd was.
Het lijfje werd voor aan de achterkant gespeld als een corset uit twee delen, De rok bestond uit meerdere lagen over elkaar met de laatste middenvoor openvallend in omgekeerde V-vorm. Ook de bovenste mouwen werden met spelden aan het onderhemd gespeld en daarna met veel plooien op de elleboog gedragen..


De demonstratiezaal: Hier is Ria Varkenvisser de "Chathedral window" aan het uitleggen.
Het was erg leuk om zoveel bezoekers te laten zien wat je allemaal met textiel kunt doen.

 
Bij de ingang van het gebouw zat Joke Faber  met haar borduurwerk .
Wij hebben al jaren mail en blog contact en het was heel leuk om haar weer in het echt te zien en 4 dagen gezellig mee in het hotel te zitten.
 
Ineke Schotanus van de on-line quilt winkel Quiltkompas had ons vijven geinterviewd voor haar Nieuwsbrief en de Extra Editie en dit is te lezen op haar site.   www.quiltkompas.nl     Veel bezoekers vertelden ons dat ze de Nieuwsbrief hadden gelezen en de quilts direct hadden herkend op de expositie.
Op de site van het tijdschrift "HandwerkenZonderGrenzen staat sinds vandaag een stukje over de OEQC quiltcompetitie "Oude Meesters" waarin de quilts van onze demonstratie- 5 tal wordt genoemd met een fimpje van de OEQC.

 
 
 
 


1 opmerking:

Hannie de Beer zei

Leuk berichtje, over je werk en over de tt in Veldhoven. Ook bijzonder het artikel in Handwerken zonder grenzen, en het filmpje! Het was gezellig om je even te ontmoeten.