maandag 20 juni 2016

"Een Vlucht Patrijzen" op Quiltfestival Noord Groningen 2016Een Vlucht Patrijzen
100 x 120 cm, 2016

Voor de quilt wedstrijd van het Quiltfestival Noord Groningen met het thema Vlucht heb ik deze quilt gemaakt. De basis zijn 2 zelf geverfde lappen, 1 voor het gras en de verte van het duinlandschap en 1 voor de bewolkte lucht.
Hierop heb ik intensief gras en halm sprieten gequilt en het landschap in de verte gemaakt d.m.v. quiltlijnen.
De patrijzen heb ik op ongebleekt katoen geschilderd met textielverf en inkt en op het gras geapliceerd. Daarna zijn zij ook machinaal en hand gequilt en voorzien van gras en halm sprieten over de vogels heen. 

Hier zie je de foto's die ik heb gemaakt op Texel. We waren er kamperen met vrienden en op weg naar de Vuurtoren. Zomaar ineens tussen het gras waren 4 patrijzen die uiteraard van mij schrokken. Gelukkig had ik de telelens nog paraat en kon heel snel 3 foto's van ze maken.
Mooier kon het niet zijn " een vlucht patrijzen" op de vlucht voor mij. Anders had ik ze vast niet gezien tussen het helmgras.


Hieronder de verbeelding van de patrijs in textiel. Elke veer is geschilderd en daarna machinaal gequilt en daarna de details van de opwapperende veren met de hand geborduurd.


Zo hing de quilt op het Quiltfestival Noord Groningen in Kantens in het Dorpshuis. Hij was net als de 52 andere quilts geselecteerd voor de tentoonstelling van de wedstrijdquilts.
Het was mooi om te zien hoe zovele quiltsters en quilters het thema Vlucht hadden verwoord in textiel.
De Vlucht Patrijzen kreeg uitmuntend voor quiltwerk en verder alle goed voor de vele aspecten waarop de jury de quilts beoordeelde.
Een reactie van mijn kant : Volgens van Dale bij Vlucht staat een groep vogels b.v. meeuwen of partrijzen is een vlucht. Vandaar de patrijzen op de quilt en de titel . Ik kon kiezen voor de titel vluchtende patrijzen of een vlucht patrijzen waarbij ik het laatste het beste vond passen bij het thema.

Het was een heel geslaagd Quiltfestival en over 2 jaar ga ik weer met tentje 3 dagen genieten van

een groep koeien in de wei is een kudde
een groep vogels bij elkaar is een vlucht
een groep dames met naald en draad en lapjes is een bee
een groep quilts bij elkaar is een tentoonstelling
een groep textieltentoonstellingen is een festival 
en er gaat niets boven het Quiltfestival Noord Groningen4 opmerkingen:

Eke zei

Een prachtige quilt, met veel details en een geheel eigen invulling van het thema. Heel leuk om het verhaal erachter te horen en de reactie van de jury erop. Tot over 2 jaar!

Hannie de Beer zei

Je quilt is prachtig! Fraai zoals je de patrijzen hebt gemaakt, en je quiltwerk mag er ook zijn. Leuk om je foto's erbij te zien, en heel goed het rapport van de jury! Misschien wil je over twee jaar weer meedoen, zou leuk zijn.

Marja. zei

bij 1 v/d ontmoetingen..... breng het quiltje mee, in het echt zal het nog mooier zijn, denk ik.

Ytsje Tilma zei

Mooie quilt en leuk je ontmoet te hebben op de camping. Ik ben er vast ook weer bij over twee jaar.