donderdag 23 juni 2016

The Gherkin, 30 St Mary Axe quilt


The Gherkin, (De Augurk )
30 St Mary Axe
Quilt, 40 x 60 cm, 2016

Voor de De-Uitdaging met thema "Moderne Architectuur" heb ik deze quilt "The Gherkin" gemaakt.
Omdat ik geen architect ben heb ik voor dit thema gebruik moeten maken van andermans ontwerp. Daarbij heb ik gekozen voor het gebouw wat al jaren steeds oppopt als ik in London ben of London op tv zie. 
 the Gherkin zoals het al snel als bijnaam kreeg, een 180 m hoog gebouw op 30 St Mary Axe is ontworpen door Norman Foster en 28-4-2004 in gebruik genomen. Het heeft als buitenmantel rechte platen glas in staal. Toch heeft het een ronde kegel vorm. Alleen helemaal boven in is er gebogen glas gebruikt. Het is nu het 5 na hoogste gebouw van London.


Elke keer dat ik in London ben maak ik foto's van dit gebouw. Vanaf de overkant van de Thames, bij het burgemeesterskantoor, Vanaf de Towerbridge, Londonbridge. Ik had dus ruime keuze aan eigen foto's.
De foto's heb ik op wit katoen geprint en tot kleine quilts met de hand gequilt.  Ik heb de fotodelen met verschillende tinten DMC geborduurd /gequilt met een schaduwlijnen patroon om de Gherkin.Dit keer staat de titel ook op de quilt om aan te geven dat het gebouw is van de architect en de foto's door mijzelf zijn gemaakt.

De middelste afbeeldingen zijn foto's van af Greenwich (onder) en vanaf net naast het Liverpoolstreetstation. We moesten wachten op de trein naar Harwich voor de boot naar huis. En wat doe je dan, loop een beetje rond met m'n camera.en daar was" hij" weer.
Deze foto's heb ik met transfervellen op lichtblauwe stof gestreken.
Deze stof is ook de ondergrond voor de gehele quilt. Deze transferfoto's zijn daarna weer doorgequilt
Omdat de Gherkin steeds oppopt tussen gebouwen en van uit veel hoeken te zien is poppen er ook nog 3 organza Gherkins op tussen de gequilte foto's.
Van meerdere lagen en meerdere tinten blauwe organza heb ik het patroon van de Gherkin doorgestikt en deels lagen weggehaald. Daarna zijn ze weer op de grote lap doorgestikt. Deze foto's staan als quiltjes links en rechts boven op de quilt.


Omdat ik het een intrigerend gebouw vind dus nogmaals " Daar is "hij" weer"


2 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Een erg leuk idee en ontwerp Marjo! Je hebt het gebouw van alle kanten belicht ! Mooi ook de foto's .

Marja. zei

heel bijzonder.