maandag 8 maart 2021

Pied de Poule XL

Pied de Poule XL
50 x 50 cm,2021
thema Zwart-Wit,  De-Uitdaging

Thema Zwart-Wit leek mij goed om een abstract werk te maken. Maar ineens zag ik overal winterjassen met Pied de Pouleweefsel patroon. Ooit zelf geweven op groot getouw tijdens mijn lerarenopleiding maar als ik dit nou eens heel groot uitvergroot. 


Weefvariaties op papier uit het boek van toen. Men noemt dit Pied de Poule. Kippenpootjes. Het ontstaat door een schering van steeds 4 zwarte en 4 witte draden met dito inslag. Blijkbaar bedacht door de Tweedwevers in Schotland maar vooral populair bij de Parijse modeontwerpers door de eeuwen heen. 

Voor het contrast dat zwart - wit is, repen witte gewassen flanel ( enigszins ruw) en zwarte gladde katoen gemaakt. Verstevigd met vliesline. Tot stroken van 2 cm gevouwen. 




Daarna het weefsel van uit het midden vastgespeld "geweven". Op een ondergrond die hier en daar een dubbele laag fiberfill heeft omdat het textiel is en dus mag glooien.


Het middendeel heeft de stroken los zodat je het weefsel kunt volgen . Het is een weefsel waarbij de achterkant het zelfde patroon heeft maar dan zwart-wit omgedraaid. Op de uiteinde van de stroken zijn zij doorgequilt  met de ondergrond.



In plaats van het patroon over het gehele oppervlak door te zetten heb ik in de 4 hoeken verschillende variaties van het Pied de Poulepatroon  verwerkt. Voorbeelden uit de stoffenwereld en mijn stoffenverzameling. Quilt is afgewerkt met een rand van zwart velours

 




 

2 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Altijd in het modebeeld de pied de poule ruitjes! Goed verwerkt zo!

Petra zei

Wat een prigineel idee, Marjo!