vrijdag 3 september 2021

Cricket - The Ashes


Cricket - The Ashes

Quilt 50 x 50 cm, 2021
thema: 2e Hands 
voor www.de-uitdaging.blogspot.com



Het thema deed mijn denken aan de trophy die gebruikt wordt voor de cricketwedstrijd tussen Australia en England sinds 1882. Het is maar een heel klein parfumflesje gekregen van een dame die aanwezig was bij die 1e wedstrijd. Het flesje werd gebruikt om de as van de verbrande bails (houten liggers op de stumps van de wicket) in op te bergen.  Er was een krantentekst geschreven "The body will be cremated and the Ashes taken to Australia" en dat moest uiteraard ergens in. De wedstrijden worden om de 2 jaar gehouden afwisselend in England en Australia. (stand 1882-2020 : Australia 33, England 32 en 6 gelijkspel)

In de Cricketwereld is dit flesje wereldberoemd en staat in het Museum op Lord"s Cricket Ground (het belangrijkste cricketveld ) in London. 

Het flesje is maar 15 cm hoog en werd hergebruikt als Trophy- Cup sinds die 1e wedstrijd . 




Ik ben op Lord's geweest in 2010 met mijn cricketende man en zonen en heb het flesje in het echt gezien tijdens de rondleiding en bezoek aan het museum. In het museum mochten geen foto's gemaakt worden. Wel op de tribune van het wereldberoemde veld.


2e Hands is : Gebruikt en door een ander weer hergebruikt.
Dus de materialen voor deze quilt zijn niet nieuw maar hebben een ander doel gehad.


Het gras is gemaakt van voedselnetjes. Dit is dus geen afval maar materiaal. Afval is het pas als het in de vuilnisbak ligt.  De groene perssinasappel en perennetjes en vetbolnetjes zijn op een oude groene placemat doorgestikt. Onder, later verwijderd, papier om niet verstrikt te raken.



Voor de lucht heb ik oude blauwe voeringstof in chenilletecniek gestikt en ingesneden. 
Cricket is een zomersport en dit geeft de warme lucht weer.


Linksboven staat de "The Ashes " op ware grootte in een vitrine als in het museum. De vitrine is weergegeven met oud organzalint in 2 tinten. De stoffen zijn uit de reststoffenverzameling,. Fles suedine en lakenkatoen. 


Het tekstballonnetje  is gemaakt van een knoflooknetje en vertelt waarover het gaat in deze quilt.


De grote "The Ashes" is er omdat de originele maar zo klein is. Voor de uitreiking na de wedstrijd wordt ook al heel lang een een grotere replica gebruikt. Het originele flesje is zo kwetsbaar dat het maar 2x naar Australia en terug is geweest.  Dus ook hier is een replica maar dan veel groter om de tekst op de romp van het flesje leesbaar te maken. 
Deze grotere cup is van restanten van bruin katoen met daarover bruine organza om de keramische glazuur uit te beelden. Op het oude lakenkatoen is met fineliner de handgeschreven tekst.
De tekst is het 4e vers van een lied dat 1-2-1883 in de krant in Melbourne stond.

"When Ivo goes back with the urn, the urn,
Studds, Steel, Read and Tylecote return, return,
The welkin will ring loud,
The great crowd will feel proud.
Seeing Barlow and Bates with the urn, the urn,
And the rest coming home with the urn."


Cricket wordt gespeeld met een rood leren cricketbal. Ik heb er meerdere gebreid van rood katoen die dienst doen als sleutelhanger. De cricketbal aan mijn fietssleutel was al vaker gestopt en zo onderhand aan vervanging toe. Daarom mag de sleutelhangerbal nu op de quilt hergebruikt worden. 


Voor de Cricketpitch ( de strook waar de 2 batsmans heen en weer lopen om runs te scoren) heb ik veel paralellen lijnen over de netjes gestikt. Daarna veel netjesmateriaal er weer weggehaald. Zo ontstond de veelbelopen gras/zand ondergrond.
 

De wicket met 3 stumps en 2 bails is gezaagd van een oud rondhoutje uit de voorraadbak. 





 Vadertje Tijd waakt over de klok op de toren van het Lord's Cricket Ground.  Niet iedereen is er meer.

3 opmerkingen:

Bianca zei

Wat mooi!!!
De quilt, het verhaal en de gebruikte materialen.

Hannie de Beer zei

Een bijzonder verhaal! Ook de gebruikte materialen en verwerking!

Petra zei

Wat een mooi verhaal. Prachtig stuk historie. Altijd geweldig hoe goed jij bent in hergebruik van materialen. Echt heel knap.