donderdag 24 augustus 2023

Meer dan 100 miljoen jaar Gastvrijheid


"Meer dan 100 miljoen jaar Gastvrijheid"

Art-quilt , 2023, 110 x 115 cm, omtrek 347cm 

mijn inzending  voor de Artquilt-wedstrijd voor  het 40 jarig jubileum van het Quiltersgilde


Gastvrijheid heeft vele vormen, het eerste denkt men aan gastvrijheid tussen mensen maar dat is zo voor de hand liggend. Mijn jongste zoon is Plantenwetenschappen gaan studeren aan de Wageningen Universiteit en Research en hij is een goede verteller. Dus hoorde we over de oorsprong van planten en hoe ze in de loop van miljoenen jaren zijn ontwikkeld. De natuur heeft zich van uit het bijna niets ontwikkeld tot een systeem waarbij de fauna en flora elkaar helpen te bestaan en overleven. Perfecte vorm van Gastvrijheid.


Dus informatie gezocht en de allereerste planten leefde in het water en de insecten en vlinders waren de allereerste die hielpen bij de bestuiving van de bloemen. Ze werden "Gastvrij" onthaald door nectar aan te bieden.

De waterlelie was 1 van die eerste planten. Vast heel klein maar voor een Artquilt wilde ik groot. Het was mogelijk binnen maximaal 4 meter omtrek aan de Tentoonstelling mee te doen.. Plan gemaakt en omdat de quilt niet meer dan 5 cm 3D mocht zijn heb ik losse bladeren gemaakt zodat ik het later met wat steken loshalen meer 3D kan laten zijn.


 

Waterlelies hebben meerdere lagen van bladeren. Deze zijn van een gele satijnstof die heel weinig kreukelt. Eigenlijk bedoeld als gordijnstof. Ideaal voor een quilt die opgerold op reis gaat. De bladeren zijn deels aan elkaar genaaid.



De bovenste laag bladeren heeft 3 lagen en tinten organza in vorm en kleur mee door gequild . Als de quilt meer 3D is zal dat de schaduwzijde van de binnenste bloembladeren zijn.

Dan komt het hart van de bloem met de meeldraden. Van in stukjes geknipte woldraden uitgepluiste plukjes gemaakt. Deze verwekt op een wollige tricot met de punchmachine zodat er rek is voor het 3D effect van een verdiepte vorm in het midden.



Net zolang draden op kleur toegevoegd tot er een cirkel met voldoende omtrek was passend op de binnencirkel van de bladerenopening. 



Nu de meeldraden. Van synthetische tapijtwol draden getwijnd tot stelen die omhoog blijven staan. Beetje de techniek van een koord maken waarbij de draden door het draaien een staaf vormen. ( Ik had deze draden nog van de Veneta tapijtfabriek Hilversum, die dat als rest materiaal weg deden in de 70er jaren.)



Daarna om de meeldraden meer te laten opvallen glimmend glazen kraaltjes op de top van elk staafje,


De waterlelie moet natuurlijk in het water. Dus voor het water een grote cirkel gemaakt van blauwe katoen. Meerdere lagen van deze stof met een stevig vliesline er tussen. en dan maar rondjes doorstikken voor een glad geheel. Daarna aan de bovenkant de blauwe katoen afgedekt met blauw velour waarbij de stukken steeds wat gedraaid zijn om kleurverschil door middel van de vleug te krijgen. Dit meanderend door gestikt. Velour rekt nog al dus veel gespeld maar bij de rand mocht het omkrullen en zo werd de buitenrand een niet al te strakke cirkel net als water zich verplaatst over een plat vlak.


Voor de waterleliebladeren heb ik meerdere lagen groene organza op elkaar gestikt en binnenste buiten gekeerd voor een mooie bladvorm. Daarna de bladnerven gestikt. Ook hierbij expres lichte bollingen in het materiaal laten ontstaan zodat het levendige bladeren worden.

 

Dan alles aan  en op elkaar naaien maar met plooien en vouwen zodat er een 3D effect ontstaat.


Voor de bestuiving heb ik voor vlinders gekozen. Ik vind ze zoveel mooier dan bijen en doen het zelfde werk in de natuur. 


Op een dichte lutrador (vanwege de iets ruwharige structuur) de boven en onderkant geschilderd. Deze is verschillend bij vlinders en voor het doorquilten is het dus noodzakelijk om 2 lagen te maken. De bovenste laag heeft ook een bolling in het lijfgedeelte. 

Ik heb gekozen voor de 3 meest in onze tuin voorkomende vlinders.

Gehakkelde Aurelia polygonia c-album (hierboven)

Atalanta Vanessa Atalanta  ( NL  admiraalsvlinder )

Dagpauwoog Inachisio (onderste)



Uiteindelijk de 2 lagen van de vlinder op elkaar genaaid langs het lijf en de randen. En voor wat glitter effect van de fluoriserende schubben van de vlindervleugels heb ik glitternagellak op de lichtst gekleurde delen geschilderd.


Van 23 tot en met 26 augustus 2023 hangt de quilt op de tentoonstelling van het Quiltersgilde in 

het Hart van Holland, Berencamperweg 12 te Nijkerk. Direct bij binnenkomst van zaal 3 is de quilt te zien.




Nog wat detail foto's van de quilt "Meer dan 100 miljoen jaar Gastvrijheid"




 

15 opmerkingen:

Paul Stoeckart zei

Heel mooi 3D en levendig met die vlinders die zo lijken te kunnen opvliegen

Anoniem zei

Mooi verhaal Marjo. Vooral mooi om te zien dat jij ook voor iets kiest wat niet zo voor de hand liggend is. Ik ga hem zaterdag bekijken.

Anoniem zei

Groet, Ada

Ine van Doornmalen zei

Prachtig verhaal, Marjo. Geweldig zoals jij dat hebt uitgewerkt. Ik kijk er naar uit het eens te zien.

Bianca zei

Wat mooi! Heel origineel! inderdaad bloemen zijn gastvrij en nog veel meer.
Gr. Bianca

Anoniem zei

De quilt is prachtig Marjo

Anoniem zei

Groet, Elly van Dinther

Anoniem zei

Een heel mooie quilt en door het verhaal gaat het echt leven. Knap gedaan 👏👏👏

Anoniem zei

Heel indrukwekkend om je gedachten gang te volgen het resultaat is geweldig , chapeau !!

Ciska Zwart zei

Wat een mooie uitleg hoe de quilt is gemaakt. Ga morgen kijken.
Groetjes ciska zwart

Anoniem zei

Mooi werk Marjo en leuk je proces te lezen. Was leuk je te zien in Nijkerk , groet geskea

petronille zei

Prachtig! Wat een werk heb je daar aan gehad. Fijn dat je het allemaal zo duidelijk hebt beschreven.

Hannie de Beer zei

Een fraai werk, een echte blikvanger! Zal veel belangstelling krijgen deze dagen…

Bea Hoogland zei

Wat een prachtige quilt. Een heel andere benadering van het thema, heel origineel. En dan het hele verhaal, mooi om te weten dat de waterlelie een van de eerste planten was. Ik hoop hem in de toekomst in het echt te mogen bekijken.

Anoniem zei

Prachtig❤️